Новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че

...
Новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че
Коментари Харесай

Москва предлага на Запада създаване на аналог на ОССЕ за Персийския залив

Новият министър на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър съобщи, че страната не желае по-нататъшна ескалация на напрежението в региона на Персийския залив и е подготвена на договаряния с Иран.

„ Без всевъзможни предварителни условия, когато и да е и на всяко място ние желаеме да се срещнем с тях и да поговорим по какъв начин можем да се върнем към договарянията “, споделя Еспър, представен от пресслужбата на Пентагона. Отношенията сред двете страни се изостриха след решението на президента Тръмп да скапе нуклеарното съглашение с Техеран и да възобнови натиска посредством наказания против Иран поради нарушавания на изискванията по договорката. В ислямската република дефинираха това като противозаконни и неоснователни дейности.

На фона на опасността от война сред Съединени американски щати и Иран Русия показа нова идея за групова сигурност в Персийския залив, написа „ Коммерсантъ “. Документът планува поетапно и дълготрайно урегулиране. Но той ще се конкурира с оперативните опити на груповия Запад да снижи напрежението на „ танкерната война “ с Иран – в Лондон и Вашингтон към този момент предложиха да се сътвори военно-морска коалиция за отбрана на корабоплаването в Ормузкия и Баб-ал-Мандебския проливи край крайбрежията на Иран и Йемен.

Русия може да свика съвещание на Съвета за сигурност при Организация на обединените нации за недопускане на ескалацията в зоната на Персийския залив, заяви през вчерашния ден пред публицисти специфичният представител на съветския президент За Близкия Изток и Африка, зам.-външен министър Михаил Богданов. Преди това той презентира новата съветска идея за групова сигурност в Персийския залив пред представители на арабските страни, Иран, Турция, 5-имата непрекъснати членове на Секретен сътрудник при Организация на обединените нации, Европейски Съюз, страните от БРИКС.

През последните години Съединени американски щати ускориха натиска си върху Техеран, като получиха разнообразни отстъпки от страната – от прекратяването на нуклеарните и ракетните стратегии до понижаване на външнополитическата интензивност.
Москва предлага в Персийския залив да се сътвори организация за сигурност и съдействие, където около районните играчи биха могли да влязат Русия, Китай, Съединени американски щати, Европейски Съюз и Индия. Руското външно министерство счита да стартира реализирането на концепцията с битката с тероризма, урегулирането на районните спорове, разрешаването на разногласията към иранската нуклеарна стратегия.

Русия не за пръв път показва концепцията си за създаване на групова система за сигурност в Персийския залив. Подобни опити са предприемани и в края на 90-те, когато породи опасността от американско навлизане н Ирак, и през 2 000-е година Но Москва не получи действителна поддръжка за самодейността си.

„ Ние в този момент разчитаме на по-голямо схващане от страните в района, които очевидно са се убедили, че е било нужно по-енергично да поддържат предложенията на Русия, с цел да се избегне войната и хаосът “, споделя зам.-председателят на Асоциацията на съветските дипломати Андрей Бакланов. Той е взел участие неведнъж в договарянията, свързани с създаването на концепцията за основаването на груповата сигурност в района. Според него този път Москва счита да употребява позитивния опит от разблокирането на обстановката в Сирия, както и наложилите се в последно време тесни контакти с районните играчи.

Съединени американски щати са подготвени да дават свои военни кораби за съгласуваност на интервенциите в района, само че оферират на съдружниците си да поемат съпровождането на комерсиалните кораби и финансовия товар. Бъдещата интервенция получи названието „ Sentinel “ /Страж/. Съединени американски щати подчертаваха, че тя не е ориентирана срещу Техеран и в това време споделяха, че работят по посока на смяна в държанието на иранските управляващи. В отговор Иран даде обещание да извърши многократните си закани да затвори Ормузкия проток и акцентира, че отговорността за сигурността на проливите е дълг на страните в района.

Тъй като не желаят да бъдат въвлечени в спора сред Съединени американски щати и Иран, множеството от съдружниците на Вашингтон се отнесоха към концепцията за военно-морската коалиция много внимателно. Впрочем, отводът от американската оферта от страна на към този момент някогашния английски министър председател Тереза Мей няма да защищити Лондон от борбата с Техеран. След като в Гибралтар беше арестуван ирански танкер, ислямската република стартира лов на английски кораби. В резултат тази седмица Англия инициира основаване на европейска коалиция за битка с пиратството.

„ В момента ние обсъждаме европейската самодейност с Англия и Германия “, съобщи външният министър на Франция Жан-Ив Ле Дриан. Идеята се поддържа от Дания, Италия и Холандия, заяви Ройтерс. Германия, Испания, Полша и Швеция към момента изследват въпроса. И никой от европейците, включително и британците, не желаят връзките с Иран да се изострят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР