Новият конкурент на руските военни в Африка е Китай. Пекин

...
Новият конкурент на руските военни в Африка е Китай. Пекин
Коментари Харесай

Китай подлива вода на Русия, московски вестник разкри къде и как

Новият съперник на съветските военни в Африка е Китай. Пекин образова бойците от Черния континент да потушават протести, написа в заглавие на коментар " Независимая газета ".

Председателят на КНР Си Цзинпин прикани държавните управления на 48 африкански страни взаимно да опазват мира въз основа на световна самодейност за сигурност. Практически това значи, че наличието на китайската войска на континента се уголемява. Западът вижда тук опасност за себе си, само че могат да пострадат и ползите на Русия – най-големия снабдител на оръжия и военни инструктори в Африка, написа съветският вестник.

Китайският водач приказва пред висши военни от африкански страни на конгрес онлайн. Той съобщи, че е неприемливо да се подсигурява сигурността на едни страни за сметка на други, също и безотговорно да се натрапват лични юридически показа на други страни и да им се постановат наказания. Сигурността би трябвало да бъде общо притежание.

Реч произнесе и китайският министър на защитата Вей Фънхъ. По думите му Китай и Африка би трябвало да засилят съдействието си в областта на оръжейните доставки и по-често да организират общи военноморски учения.

Ускорения ход, с който се ускорява китайското военно наличие на Черния континент, е закономерно на фона на самодейността " Един пояс – веднъж ", обхванала целия свят. Затова е явен смисълът Пекин да основава военна база в Джибути и да засилва присъединяване си в миротворчески задачи на Организация на обединените нации, разяснява Джон Калабрезе от Американския университет във Вашингтон.

Преди съвсем 10 години Китай изпрати бойни подразделения в Судан, през 2013 година прати бойци в помощ на задачата на Организация на обединените нации в Мали. Китайски военни подкрепяха Организация на обединените нации в Либерия и ДР Конго, организираха взаимни маневри с Камерун, Габон, Гана и Нигерия, припомня изданието.

Пекин се стреми основно да се показа като страна, която се грижи за африканските си братя, споделя Бенджамин Бъртън, доцент от Нотингамския университет в Малайзия. Но наличието на китайски държавни и частни военни структури се дължи и на търсенето им в Африка. Докато Франция губи авторитет в някои страни като Мали, войските й постепенно се изместват от съветски бойци, най-много от частната военна компания " Вагнер ".

Колкото до Съединени американски щати, експрезидентът Доналд Тръмп понижи броя на военнослужещите в Африка. Джо Байдън се пробва да възвърне ролята на Америка да вземем за пример в Сомалия. Байдън съобщи даже, че на 13-15 декември привиква среща с африкански водачи във Вашингтон, " с цел да показва уговорките на Съединени американски щати пред Африка ".

" Съединени американски щати въвличат Китай в борба. Той би трябвало да дава отговор със свои способи. Това визира преди всичко стопанската система ", декларира пред " Независимая газета " африканистът учен Алексей Василиев.

" Китай е най-големият стопански сътрудник на Африка. По търговия той надалеч изпреварва Съединени американски щати ", показва специалистът. Говорейки за смисъла на континента в международното разположение на силите, той загатва и скорошната обиколка там на съветския външен министър Сергей Лавров. Според него тя е посочила, че Африка не желае да заеме очевидно прозападна позиция макар " натиска от всички страни ".

" Африканците страдат от повишаване, дефицит на храни. Те упрекват за това някогашните колониални сили и Америка. На този декор съгласно мен Москва ще схване положително китайската самодейност ", прибавя съветският политолог.

" Колкото до съветските ползи, към този момент десетина африкански страни работят с частни военни компании. Според мен тук няма да има конфликт сред ползите на съветски и китайски организации. За политиката на Пекин е особено, че той мисли стратегически. Влага средства, дава заеми. Много страни са затънали в задължения. А Китай прави две крачки напред, след това една крачка обратно. Той опрости задълженията на Замбия, преструктурира тези на други (страни), само че резервира общия си курс ", заключава Василиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР