Новите електронни винетки ще влязат в сила от 1 януари

...
Новите електронни винетки ще влязат в сила от 1 януари
Коментари Харесай

Електронни винетки, тол такси и най-евтините магистрали

Новите електронни винетки ще влязат в действие от 1 януари 2019-а, а тол системата ще стартира да работи от идващото лято (15 август). През тази година ще бъдат въведени "уикенд " винетките, които ще важат от 12.00 часа в петък до среднощ в неделя. Това гласят последните промени в Закона за придвижване по пътищата, утвърдени на първо четене от Народното събрание в четвъртък (26 юли). Текстовете бяха импортирани от ГЕРБ и подкрепени от 113 депутати. Само един беше "против ", а 69 "се въздържаха ". Уговорката е, че до въвеждането на тол таксите, които ще се заплащат на база изминат път, тежкотоварните транспортни средства над 3.5 т ще се придвижват с винетки. Годишните стикери за тях ще важат от 1 януари до 15 август, като ще се заплаща 60% от сегашната цена.

Междувременно в телевизионно изявление министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разгласи периодите за довеждане докрай на някои от най-важните пътни планове. Очакванията му са до 2024-а да бъде приключена автомагистрала "Хемус ". През идващите два месеца Агенция "Пътна инфраструктура " ще разгласи публични поръчки за още 137 км от аутобана сред София и Варна. Три години и половина пък бил реалистичният период за приключването на трасето от столицата до Велико Търново. Отделно, на 21 септември, ще излезе решението на Върховния административен съд по жалбата против публичната поръчка за построяването на пътя от Русе до Търново, който ще се свързва с "Хемус ". Ако магистратите я отхвърлят, пътната организация има подготвеност незабавно да стартира процедурата по желание на реализатор.

"Проблемът не е в самото строителство. Там сме акуратни, бързи, към този момент се строи качествено... Най-евтините автомагистрали са в България, към този момент сме го доказвали с изнесени обстоятелства. Не е хубаво да се хвалим с това, само че като мантра в обществото постоянно сме подложени на критика със спекулации от опозицията, че строим най-скъпите автомагистрали... Не е правилно - най-евтините автомагистрали, не и за сметка на качеството ", разяснява Нанков.

Той се спря и на тунела под "Шипка ". По думите му подобен тунел ще има, като до края на 2018-а ще се довърши околовръстното шосе на Габрово, което е първата фаза от този план. От началото на идната година пък ще стартират процедурите за строителството на самото оборудване, чиято дължина ще е 3.2 километра. Интерес имало от задгранични вложители - китайски, катарски и канадски.

Нанков добави, че скоро завършват археологическите изследвания край автомагистрала "Струма ". "Няма да се конфронтираме с археолозите. Ако би трябвало - трасето ще се измести, в случай че би трябвало - ще осигурим средства за консервиране и за нови разкопки. "Струма " ще е подготвена през 2023 година ", безапелационен бе той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР