Това, което отличава най-добрите военни филми, е способността им никога

...
Това, което отличава най-добрите военни филми, е способността им никога
Коментари Харесай

Най-великите филми за войната

Това, което отличава най-хубавите военни филми, е способността им в никакъв случай да не изпускат от взор действителната цена, която индивидите заплащат за войната. Истинските шедьоври на жанра могат да ни обезпечат развлечение, да, само че те ни описват и за нещо по-съществено в основата на всяка епична битка в човешката история; нещо, което сплотява всички ни, без значение от коя страна на борбата сме.

Имайки поради това, ето 5 от най-великите военни филми, създавани в миналото За да стесним листата, се съсредоточихме най-вече върху филми, които директно засягат бойните аспекти на войната, спрямо драми, чието деяние се развива по време на война.

Филмът на Люис Майлстоун за група немски бойци, привлечени от национализма и по-късно раздрани от опустошителната война, остава творбата, с което се съпоставят всички останали епоси за Първата международна война. Той излиза на екран преди повече от 80 години, а изобразените в него ужаси на войната – окървавени мъже, крещящи в окопите, голи ръце, които се държат за бодливата тел… – към момента са настоящи за актуалния фен. Това е един от най-великите военни, както и един от най-великите антивоенни филми.

„ „

„ Голямата заблуда “ на Жан Реноар съумява в немалка степен с помощта на голямата съпричастност, която прозира във всеки кадър. Без значение от коя страна на спора е всеки от героите, те са третирани като пешки в границите на огромната заблуда, че войната ще донесе изгода на всеки от тях. Хуманистичният метод на Реноар, в комбиниране с блестящия актьорски състав, трансформират този филм в класика на всички времена. Орсън Уелс даже споделя, че би го взел със себе си на уединен остров.

Има и други филми, в които „ отказващият се от работа става боен воин “, само че нито един от тях не е достигнал висотата на „ Сержант Йорк “ по една елементарна причина: Гари Купър. В основната роля Купър прави едно от най-хубавите си осъществявания в своята богата кариера и даже когато Хауърд Хоукс изпълва кино лентата с възприятие за патриотична популярност и дълг, той се доверява на Купър да придаде на историята значителната човещина. Сержант Йорк е воин, да, само че Купър в никакъв случай не го трансформира в супергерой. През цялото време в очите му се вижда по какъв начин войната се отразява на живота му и това трансформира този филм в класика.

Сред военните драми, отдадени на военновъздушните сили, „ Twelve O’Clock High “ (откровено казано разбираме какво значи заглавието, само че не знаем по какъв начин се превежда…) заема изключително почетно място за доста почитатели и се подрежда може би измежду най-хубавите драми за Втората международна война, снимани по времето, когато войната е към момента прясна в съзнанието на доста американци. Филмът, воден от изключителното осъществяване на Грегъри Пек в ролята на бригаден военачалник Франк Савидж, набира мощ чак до кулминационната борба и остава един от най-емоционално удовлетворяващите филми в своя род.

„ Мостът на река Куай “ е основополагащият епос на Лийн за ВСВ, в който се споделя за група пандизчии, за моста, който те построяват и по-късно се пробват да разрушат, както и за смяната в лоялността, която идва с прочувствените разтърсвания на войната. Огромното внимание на Лийн към детайлите и актьорският състав, воден от Алек Гинес, основават един трогателен, постоянно изненадващо занимателен шедьовър.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР