Новините ви вредят и ако спрете да ги четете, това

...
Новините ви вредят и ако спрете да ги четете, това
Коментари Харесай

Искате да сте щастливи? Спрете да четете новини

 мъж-скача-в-смартфона-си

Новините ви вредят и в случай че спрете да ги четете, това ще ви направи по-щастливи.

Новините вредят на вашето здраве. Те провокират боязън и експанзия, понижават креативните благоприятни условия и способността към задълбочени разсъждения. Решението? Спрете изобщо да ги консумирате.

В последните десетилетия няколко късметлии измежду нас имаха шанса да изяснят вредата от прекомерното обилие на храна (затлъстяване, диабет) и започнаха да трансформират храненето си. Но огромна част от тях и до момента не схващат, че новините за мозъка са същото като захарта за тялото.

Новините са елементарно смилаеми. Медиите ни хранят с дребни части тривиални, ежедневни събития, пикантни вести, които в действителност не ни засягат по никакъв метод и за които няма нуда да мислим. Ето за какво на практика не усещаме насита.

За разлика от четенето на книги и дългите публикации в „ дебелите “ списания (които изискват мислене), ние можем да преглътнем безкрайно количество „ шокиращи “ вести, които всъщност са разноцветни бонбонки за мозъка..

Днес ние сме в същата обстановка във връзка с информацията, както бяхме преди 20 години във връзка с храната. Започваме да разбираме какъв брой токсични могат да бъдат новините.

Новините водят до илюзия

Да вземем следното събитие. Автомобил върви по мост и мостът се срутва. Върху какво се концентрират новините? Автомобила. Човека в автомобила. Откъде е тръгнал. Къде е считал да отиде. Как е претърпял злополуката (ако е оцелял). Но не е в това същината. А в стабилността на моста.

Тя е главен риск, който е бил прикрит до този миг и евентуално същата заплаха грози и други мостове. Но пък проявлението на колата е трагично, не ни оставя безучастни (тя не е абстрактна) и това е вест, която е евтина за произвеждане.

Новините ни водят на разходка за ръчица, създавайки в главата ни изцяло погрешна карта на рисковете. На тероризма се придава изключително значение. Хроничният стрес е подценен. Колапсът на „ Лемън Брадърс “ е надценен. Финансовата безнаказаност е подценена. Космонавтите са надценени. Медицинските сестри са подценени.

Не сме задоволително рационални, с цел да се сблъскаме със напрежението. Когато гледате самолетна злополука по тв приемника, това води до смяна на вашето отношение към сходен жанр риск, без значение от неговата действителна възможност.

Ако си мислите, че може да се справите с това за сметка на личната ви преценка, грешите. Банкерите и икономистите са надалеч по-заинтересовани от това да реагират рационално на заканите от новинарските излъчвания – и те демонстрират, че не се оправят.

Единственото решение: изцяло да се избавите от консумирането на вести.

Новините не се отнасят до значителното

Колко от всички хиляди вести, които прочетохте в последната година, ви помогнаха, съгласно това, което прочетохте, да вземете решение по отношение на вашия живот, кариера или бизнес. Изводът: новините, които консумирате, не се отнасят за вас.

Но на хората им е мъчно да схванат взаимовръзките. Основното опълчване на нашето време е опълчването на съответстващото и новото. Медиите желаят да вярвате, че новините ви дават някакви конкурентни прерогативи.

Мнозина се подават на това. Започваме да се тревожим, когато ни лишават от новинарски излъчвания. Всъщност, потреблението на вести е наш конкурентен минус. Колкото по-малко вести гледате, толкоз повече преимущества за вас.

Новините не изясняват нищо

Новините са мехури, излизащи на повърхността от дълбините на света. Помагат ли ви да разберете обстоятелствата? Уви, не. Всъщност е тъкмо противоположното. Важните истории значимите промени, които се развиват отвън полезрението на журналистическите „ радари “, само че има трансформиращ резултат.

Колкото повече „ новинарски фактоиди “ вие усвоите, в толкоз по-малка степен ще разберете общата картина.

Новините пречат на мисленето

Мисленето изисква концентриране. За да се съсредоточим, ни би трябвало време, в което да не се разсейваме. Новините целеустремено са направени, с цел да ви разсейват. Те са като вируси, които крадат вниманието ви за своите лични цели.

Новините ни карат да мислим незадълбочено. Но още по-лошо. Новините съществено паметта. Има два типа памет. Обемът на дълготрайната памет е на практика безконечен, само че краткосрочната памет е лимитирана от избран размер настоящи данни.

Пътят от краткосрочната в дълготрайната памет е самобитно контролно-пропусквателен пункт в мозъка и всичко, което желаете да знаете, би трябвало да мине през него. И в случай че този път е разрушен, няма да мине нищо.

А новините утежняват концентрацията, отслабват разбирането. Онлайн новините пък оказват още по-лошо влияние.

В извършено през 2001 година от двама учени от Канада проучване посочило,  че разбирането става по-лошо с повишаването на хипер-връзките. Защо? Защото когато се появи деен линк, вашият мозък би трябвало да вземе решение да не натиска, което единствено по себе си разсейва.

Новините убиват способността към съзидание

Това, което към този момент знаем лимитира нашата дарба към творчество. Това е една от аргументите, заради която математиците, писателите, композиторите и бизнесмените постоянно основават своите най-хубави работи в юношеството. Мозъкът им получава наслаждение от голямото неусвоено пространство, което ги въодушевява да създава и развиват сюжети.

Не знам нито един същински креативен разум, който да е новинарски наркоман. Но пък познавам доста нетворчески мозъци, които употребяват вести като наркомани. Ако желаете да създавате остарели решения, четете вести. Ако търсите нови, не четете.

На обществото е нужна публицистика, само че друга. Винаги ни би трябвало проверяваща публицистика. Трябват ни репортажи, които наблюдават работата на нашите организации и откриват действителната обстановка. Но значимите проблеми не е наложително да са във формата на вести.

Може да са във тип на уместни дълги журналистически публикации или съществени книги.

Живея към този момент четири години без да чета вести, по тази причина имам опция да следя, чувствам и разказвам резултата на тази независимост от първа ръка: по-малко се разсейваш, по-малко се тревожиш, мислиш по-добре, идват ти повече хрумвания в главата. Не е елементарно, само че си заслужава.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР