Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с

...
Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с
Коментари Харесай

Трябва ли да се страхуваме от Северна Корея?

Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с действителността. Но все пак би било добре да се обърне съществено внимание на последното обръщение на Пхенян. Какво в действителност желае да ни каже севернокорейският водач Ким Чен-ун, когато твърди, че " задачата е реализирана " и че страната му се е трансформирала в " пълноценна нуклеарна мощ ", пита в собствен коментар за FAZ Петер Щурм.

Първото обръщение би могло да бъде следното: Северна Корея лъже и мами безпардонно. Защото при започване на сегашната рецесия Пхенян уверяваше, че щял да употребява атома единствено за мирни цели. Само че севернокорейският режим употребява всички последвали договаряния и съглашения, с цел да продължи да развива нуклеарния си боеприпас. Едно към този момент е ясно: не си заслужава да се хаби хартия, върху която да се печатат контракти със страната на Ким. Защото те просто не се съблюдават.

Второто обръщение съдържа малко по-позитивна субстанция: в случай че някой в действителност е " постигнал задачата си ", то към този момент няма никаква потребност непрекъснато да предизвика другите. Чисто теоретично даже той би могъл да си разреши да стартира съществени договаряния за излаз от рецесията.

Затова Съединени американски щати, Китай и останалите играчи най-малкото би трябвало да проучат дали севернокорейската междуконтинентална ракета е натоварена и с такова наличие - да демонстрира подготвеност за започването на договаряния. Но даже да се окаже тъкмо по този начин, за жалост, това напълно не значи, че най-после от цялата тази работа ще излезе нещо. Защото под " договаряния " Ким Чен Ун схваща следното: да изнудва останалите, с цел да одобряват те неговите претенции. А тези претенции нормално се изчерпват с това да оцелее неговата тирания.

Има ли смисъл от съглашения?

Досега останалата част от света не беше подготвена да одобри Северна Корея за нуклеарна мощ. И тъй като не можем да предвидим дали в скоро време би се обрисувала някаква смяна на тези настройки, остава въпросът: какво ще прави Ким с този боеприпас на ужаса?

Вярно, че нуклеарните оръжия имат възпиращо деяние против допустимо нахлуване. Ако обаче те не подлежат на никакво разискване, както Пхенян не се стопира да повтаря, те губят своята стойност. А съвсем никой не има вяра, че Северна Корея би се осмелила да нанесе първи нуклеарен удар. Защото с това режимът самичък би си изкопал гроба.

Какъв смисъл тогава би имало за останалата част от света - чисто политически - подписването на съглашение с един режим, в който към този момент никой не има вяра - с изключение единствено на тези, които го управляват?/investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР