Нови възможности за тарифна политика при пътуване с обществения транспорт

...
Нови възможности за тарифна политика при пътуване с обществения транспорт
Коментари Харесай

Важни промени с билетчетата за градския транспорт в София

Нови благоприятни условия за тарифна политика при пътешестване с публичния превоз на територията на Столичната община (СО) се оферират в проектоизменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз.

Документът е разгласен за едномесечно публично разискване, оповестява БНР.

Основните претекстове в документа за въвеждане на измененията са: обективен метод за таксуване според от нуждата и честотата на прилагане на услугите на градския транспорт; разширение на мрежата на продажби и способи на зареждане на транспортни документи и основаване на благоприятни условия за оптимизация, метаморфоза и ускоряване на градския превоз според от натовареността на транспортните средства, оповестиха от Столичния общински съвет (СОС).

Проектът планува опазване на сегашните и въвеждането на нови типове транспортни документи.

Въвеждат се билет 30 плюс и билет 60 плюс, които са с право на безграничен брой прекачвания в границите на времето. Стойността на билета се резервира на 1,60 лева, като се дава се опция на пасажерите да пътуват за време и да сменят транспортните средства единствено с един превозен документ в границите на 30 минути.

Ако през първите 30 минути пасажерът се прекачи гратис на друго транспортно средство, той ще приключи пътуването си, без значение от неговата дълготрайност.

Билетът 60 плюс е с цена от 2,20 лева и също дава опция за неустановен брой прекачвания в границите на един час. При тази алтернатива пасажерът също може да довърши маршрута си с последното транспортно средство, на което се е прекачил, без значение от времетраенето на пътуването до края на маршрута.

Създава се младежка карта до 26 години, 24-часова карта, както и 72 часова и седмична карта от понеделник до неделя, както и благоприятни условия за потреблението на буферните паркинги от пасажерите в наземния превоз.

24 -часовата карта, с включен нощен превоз, е с препоръчана цена от 6 лв., а тази за 72-часа е 15 лв..

За учениците и студентите, наред с месечната карта от 20 лв., се вкарва и годишна карта за всички линии с цена от 200 лв..

Отстъпката за тях от цената на постоянната цена е 60 на 100. Младите хора до 26 години ще могат да употребяват Младежка карта на цена от 25 лв. на месец за всички линии или 250 лв. за цялата година.

Годишната абонаментна персонализирана карта, която е един от най-търсените артикули на ЦГМ, остава на цена от 365 лв., и ще може да се заплаща на три вноски.

Билетът за неточен пасажер, който се продава от контрольорите (глобата), е с цена от 40 лв., а при невалидиран документ глобата е 3 лв..

Вносителите регистрират, че макар множеството усъвършенствания в публичния градски превоз на Следствен отдел към окръжна прокуратура през последните няколко години, той постоянно се възприема като недобра опция на персоналния автомобил.

В резултат на извършена анкета измежду поданици на София се демонстрира, че новите транспортни средства са на второ място (след прилаганата тарифа), които биха подтикнали всекидневно придвижващите се с автомобил да употребяват градски превоз.

Тези резултати дават съображение да бъдат подхванати ограничения, свързани с смяна на настоящия модел на тарифиране, която да докара до повишение на капацитета за потребление на публичния градски превоз в Следствен отдел към окръжна прокуратура от страна на жителите и гостите на града, написа още в претекстовете на вносителите.

Днес след едночасов спор с 32 гласа " за ", 19 " срещу " и 1 " въздържал се " Столичният общински съвет одобри Икономическата рамка на публичния градски превоз в София.

Тя се одобри с с недостиг от 148 милиона лв., което значи, че естествения публичен превоз в София до края на годината не е обезпечен поради липса на финансиране от страна на страната. Много евентуално е градският превоз да се движи по празнично разписание.

Председателят на комисията по превоз в Столичния общински съвет Карлос Контрера разяснява преди днешното съвещание, че закъснението в разглеждането на рамката се дължи на късното приемане на държавния бюджет:

" Дефицитът значи, че естественият публичен превоз в София до края на годината не е обезпечен заради липса на финансиране, като по тази причина факторите са напълно справедливи.

На първо място, към момента пътникопотокът не се е възстановил до равнищата от 2019-та година, което значи по-малко доходи от билети и карти за системата.

На второ място ние имаме обединение на икономическа и енергийна рецесия, защото от една страна цените на горивата - природен газ, електрическа енергия, порастват.

Вече наклонността е възходяща и при дизела и разноските, които предвиждаме, може да се окажат даже повече към края на годината ", изясни Контрера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР