Новак Джокович сложи край на приказката за 20-годишния Бен Шелтън

...
Новак Джокович сложи край на приказката за 20-годишния Бен Шелтън
Коментари Харесай

Стихийно представяне: Джокович разби надеждите на Шелтън и е на 10-и финал на US Open!

Новак Джокович постави завършек на приказката за 20-годишния Бен Шелтън на Откритото състезание на Съединени американски щати и разочарова домакините, елиминирайки последния останал американец в конкуренцията, с цел да се класира на юбилеен десети край в Ню Йорк. 23-кратният първенец в Големия шлем, който след края на шампионата ще възобнови статута си на международен номер едно, изнесе вероятно най-хубавия си мач в хода на тазгодишния US Open и пречупи съпротивата на младежа след 2 часа и 40 минути на " Артър Аш Стейдиъм " - 6:4 6:2 7:6(4).

По този метод сърбинът продължава да непобеден на американска земя и усили серията си, почнала още при триумфа му на Мастърса в Синсинати, като записа 11-ия си следващ триумф и се трансформира в първият състезател, класирал се за финала в Ню Йорк. Така Джокера за трети път в кариерата си ще бъде част от всеки един край в шампионатите от Шлема за календарната година, като в опит да завоюва рекорден 24-ти " мейджър " трофей ще се изправи против спечелилия от дуела на последните двама първенци в шампионата, а точно Даниил Медведев и Карлос Алкарас, чийто мач се чака да започва в 02:00 часа българско време.

Началото на дуела се оказа лишено от завладяващи моменти, откакто сервисите на двамата полуфиналисти действаха на оптималното си ниво, което бе причина за елементарно извоювани подавания от тяхна страна. Въпреки отличния си старт на начален удар, то Шелтън пръв се сблъска с неприятности, откакто сърбинът без време за губене откри формулата да лишава от скоростта на сервиса на левичаря, с което съвсем непроменяемо влизаше в разигравания, при които ловко връщаше всичко в половината на домакинския представител.

Същевременно пък международният номер 47 изпитваше съмнения в това да бъде в замени от главната линия против толкоз постоянен противник и в старанието си да бъде нападателен, позволи купища непредизвикани неточности, в това число и такива наоколо до мрежата, като на процедура собственоръчно съобщи началния си удар в актива на 23-кратния " мейджър " първенец. Впоследствие проблемите за младежа продължиха и той бе изправен пред угрозата още веднъж да се раздели с подаването, но сподели здрави нерви и се завърна от 0:40 в осмия гейм, което образно го окрили и той даже разполагаше с брейкбол за изтриване на пасива си в идващите минути, само че позволи лековата неправилност от центъра на корта и Джокович незабавно стабилизира играта си, с цел да запише откриващия сет против името си.

На старта на втората част американецът очевидно съумя да се абстрахира от случилото се до момента в мача и се завърна към своите " бомби " на сервис, които му позволяваха да печели значително необезпокоявано в моментите си на начален удар. Непрестанната поддръжка на публиката също действаше позитивно на Шелтън и той най-сетне стартира да наподобява конкурентен на втория подложен в размените от главната линия, като разчиташе си на страхотния си форхенд, само че атакуващият му жанр, който изискваше и доста риск, не сработи в дълготраен проект.

С достигането на петия гейм левичарят заложи прекалено много на силата в ударите си, което му решение надалеч не донесе стремежи от него резултат, откакто неколкократно изпрати отиграванията си в навън, преди с двойна неточност да съобщи сервиса си в сметката на Ноле. Сдобил се с пробив задатък, бъдещият номер едно продължи последователно да " стяга обръча " към врата на младежа, като онагледи смисъла на думата " стена " в разиграванията, което докара до нова поредност от неточности на Шелтън и трикратният притежател на трофея в Ню Йорк решително дублира преднината си, доближавайки се на единствено един сет разстояние от крайния триумф.

Третата част пък надалеч не стартира по претенции от левичаря метод, откакто той очевидно навлезе в темп и поведе с 40:15 при дебютното си подаване, само че оттова насетне играта му претърпя сериозен разпад и множеството му неточности разрешиха на балканеца да доближи брейкбол, който той оползотвори с отличен бекхенд уинър от центъра от корта и направи значима крачка към подпечатването на успеха си. При по този начин стеклите се условия в конфликта пък за Шелтън остана само да увеличи още повече риска в дейностите си, търсейки още по-голяма мощност в ударите си, с цел да пречупи пословичната отбрана на Ноле, но сходен жанр на игра предразполагаше това да станем очевидци на още повече грешки от ракетата на американеца, както се и случи, като на него още веднъж му се наложи да отразява брейкбол.

Попаднал в извънредно неподходяща обстановка, левичарят напрегнат откри най-хубавите си сервиси и оцеля, като добитият подтик от стореното се трансформира в негова водеща мощ и той подвигна оборотите, което докара до първия спад на начален удар за сърбина и паритетът се завърна на дневен ред - 4:4. Намирайки се на гребена на вълната в тези минути, Шелтън продължи да е все по този начин работлив в нападателен проект и след фамозно осъществяване с удар вид " банан " си заслужи сетбол в десетия гейм, само че изправен до стената в преломния миг, 23-кратният първенец в Шлема засвидетелства класата на своето подаване и удържа равенството. Именно с това си деяние сърбинът очевидно пречупи духа на международния номер 47, който в старанието си да пласира печеливши отигравания, инкасира купища неточности и пробивът в актива на любимеца беше реалност - 6:5.

Извоювал си правото да сервира за място на финала, вторият подложен срещна непредвидени проблеми със затварянето на дуела и профука мачбол, преди да сгреши смач при брейкбол за американеца, което означаваше, че ни следва да следим тайбрек. В него напрежението върху плещите на Шелтън си сподели думата и неточностите му от привидно рутинни позиции самобитно го " закопаха ", до момента в който Джокович въпреки и да не бе безукорен, то остана невъзмутим във значимите точки и официализира триумфа си.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР