Нова заплаха за поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност се

...
Нова заплаха за поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност се
Коментари Харесай

С колко ще поскъпне Гражданска отговорност?

Нова опасност за повишаване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " се появи тези дни. Поводът е несъобразяване на съда с измененията в Кодекса за обезпечаване, които лимитират до 5000 лв. компенсацията за по-далечните родственици на жертвите на пътно-транспортни катастрофи (ПТП). Магистратите не престават да отсъждат доста по-големи суми. " От порядъка на на 20-, 30-, 50-, даже 100 хиляди лв. ", сигнализираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), представени от Infostock.bg.

На специфична конференция в сряда АБЗ заяви, че за 2018 година наложителната автомобилна застраховка " Гражданска отговорност " е донесла на фирмите загуби от близо 213 млн. лв.. Секторът е платил 514 млн. лв. компенсации, което съставлява растеж от 26 на 100 по отношение на 2017 година.

И макар че салдото е нарушен, положителната вест в тази ситуация за застрахователите е, че в това време събраните награди бележат растеж от 42% до 936 млн. лева, а запасите се усилват с 353 млн. лева Като съществена причина за растеж от АБЗ обясниха с увеличените цени на застраховката и банкрута на кипърския осигурител " Олимпик ", поради който се наложи клиентите му да се застраховат в други български сдружения.

Защо нарастна " Гражданската отговорност "

Цената на " Гражданската " се увеличи на два пъти през предходната година и действително нарастна с към 50%, като сега се калкулира сред 250 и 300 лева според от обитаемото място, демонстрира бърза информация от уеб страниците на брокерите и на някои застрахователи. Има обособени случаи и на по-високи цени.

И въпреки всичко негативният механически резултат не е пазарен, а провокиран от правосъдната система, като разследване от тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) за увеличение на компенсации и по-кратките периоди за тяхното погашение.

С тълкувателното си решение през 2018 година Върховен касационен съд разшири кръга на околните, които могат да получат обезщетение поради умрял родственик при ПТП. Така на обезщетение може да се надяват братя, сестри, баби, внуци, както и всеки, който може да потвърди трайна прочувствена връзка със починалия.

Тези каузи към момента са решени на първа или втора инстанция и няма решение по тях от Върховния касационен съд, където може да се апелират от застрахователите. Причината за тези решения от сектора обясниха със завареното състояние на случаите, подадени преди да бъдат признати законодателните промени или с пояснение на европейското законодателство от страна на съдиите, което за българския съд е предпочитано като страна-пълноправен член на Европейски Съюз.

Ще имали ново повишаване на " Гражданската отговорност "

Отговорът е позитивен, защото глобите от предходната година и слагането на страната ни под мониторинг по системата Зелена карта " поради редовно неплащане от страна на избрани компании на вреди от произшествия с наши коли в чужбина, ще би трябвало да бъдат обезщетени. От АБЗ обясниха в сряда, че Българското бюро Зелена карта " е осъдено да внесе гаранция, както и да подписа презастрахователен контракт за целия пазар, като гаранцията е от 5 млн. евро. Стойността на преразастрахователния контракт не беше обявена, защото се водели финални договаряния преди неговото сключване. " Допълнителните разноски, които би трябвало да създадат фирмите поради това презастраховане, неизбежно ще покачат цената на полицата ", безапелационни са от АБЗ.

От там напомнят, че при започване на 2018 година, когато още веднъж поради неизплатени компенсации за произшествия в чужбина интернационалното бюро " Зелена карта изиска от българските застрахователи ексклузивен депозит гаранция от 4 млн. евро, Гражданска отговорност " бе увеличена приблизително с 12 лева Това беше в действителност първото покачване на " Гражданската отговорност " през предходната година.

Какъв е изходът

Нека напомним, че лимитът от 5000 лева за компенсиране на по-далечните родственици, бе признат като краткотрайна мярка до въвеждане на ясна методика за установяване на неимуществените компенсации към роднините на починалите при автомобилни произшествия. Законодателят даде 6-месечен период, който към този момент изтича, само че Гаранционният фонд още не е подготвен с методиката.

В сряда Светла Несторова, ръководител на АБЗ, изясни, че Фондът е наел съветник, който до дни ще показа отчета си пред работната група. Наетият съветник по плана " Ейч Ел Би България " е анализирал практиката в Германия, Испания, Румъния и Франция. Комисията по финансов контрол и другите заинтригувани институции ще изберат най-подходящия за България вид.

Застрахователите чакат тази методика да бъде призната до края на годината. " Настояваме за необятно публично разискване на методиката. Съдът ще стартира да я ползва едвам когато одобри, че тя е обективна ", прикани Светла Несторова.

За АБЗ най-същественият въпрос въпрос при създаването на методиката е да бъде въведен обективна и за двете страни правилник.

Застрахователите изрично не одобряват гибелта и страданието при пътни произшествия да служат за обогатяване. " Ролята на компенсацията е да попълни икономическия недостиг в съответното семейство ", показаха от АБЗ и дадоха образци с някои страни в Европейски Съюз, където не се присъждат компенсации за болки и премеждия, както е написано в нашия Кодекс за застраховането.

Равносметката

По 3.1 млн. лева дневно компенсации са платили през 2018 година застрахователите в България. Сумата включва статистически и съботите и неделите, а в случай че се броят единствено работните дни, тогава компенсациите се усилват до над 6 млн. лева дневно. Според данните на АБЗ, за 2018 година браншът е покрил вреди за общо 1.13 милиарда лв.. Застрахователите обърнаха и особено внимание на обстоятелството, че застрахователната промишленост е значим фактор за брутния вътрешен артикул (БВП), защото активите доближават 5.6 милиарда лв., или 5.14% от Брутният вътрешен продукт. Освен това, приносът към приходите в бюджета от налози, такси, отчисления и дуги за 2018 година е бил 67.35 млн. лева, а единствено за прехрана на Комисията за финансов контрол са импортирани 21 млн. лева

В същото време, обаче АБЗ предизвести, че застраховането става все по-скъпо за фирмите, най-много поради европейските регламенти Solvency II и GDPR, както и повишените такси за прехрана на КФН от една страна, а от друга - губещата наложителна автомобилна " Гражданска отговорност ".

Дефицитът се задълбочава

Въпреки малко по-добрите финансови резултати от началото на годината, дефицитът при " Гражданската отгооврност " се задълбочава.

Това е изводът от направения Анализ на пазара на наложителната застраховка Гражданско отделение на автомобилистите в България за интервала сред 2012 и 2017 година от КФН. Въз основа на систематизираните данни, регулаторът дефинира четири рисковите групи в България:

- I-ва рискова група: леки коли и товарни коли с позволена оптималната маса до 5 тона;

- II-ра рискова група: товарни коли с позволена оптималната маса над 5 тона и автобуси;

- III рискова група: седлови влекачи;

- IV рискова група: моторни транспортни средства, разнообразни от посочените в първите три рискови групи - тролейбус, трамвайна мотриса, земеделска и горска техника и вътрешно фабричен превоз, строителна техника, мотоциклети и АТВ, товарни ремаркета, багажни и къмпинг ремаркета.

Надеждите, с цел да не нараства за всички " Гражданската отговорност " е въвеждането на системата " бонус-малус ", чието създаване бе спряно предходната година, а преди дни КФН заяви, че експертна група възвръща работата по нея и регулаторът се надява тя да стартира да се ползва от идната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР