Нова социална услуга на Община Кърджали за хора с психични

...
Нова социална услуга на Община Кърджали за хора с психични
Коментари Харесай

Нова социална услуга за хора с психични разстройства и интелектуални затруднения разкрива Община Кърджали

Нова обществена услуга на Община Кърджали за хора с психологични проблеми показа през днешния ден шефът на дирекция „ Хуманитарни действия ” към общинската администрация Шерин Сюлейман.

Това стана в границите на начална конференция по план „ Социално включване на лицата с психологични разстройства и с интелектуални усложнения “, Административен  контракт за предоставяне  на  безвъзмездна   финансова  помощ № BG05M9OP001-2.062-0009-С01 от 12.01.2022 година, който се реализира с финансова помощ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Основната цел на плана е посредством поддръжка на подкрепящи обществени услуги в общността, лица с психологични разстройства и лица с интелектуални усложнения да основат или възстановят умения за независим живот и пълноценно включване в общността, съгласно конкертните им мъзможности, сподели Шерин Сюлейман. Тя дефинира и общата цел, която е действието на модерна, подобаваща и рентабилна обществена инфраструктура в община Кърджали, която да обезпечи удобна среда за даване на качествена ефикасна услуга в общността и да способства за развиването на общинската обществена политика.

Проектното предложение планува откриване на център за обществена рехабилитация и интеграция за лица с психологични разстройства и с интелектуални усложнения в Кърджали с общ потенциал от 40 места. На тях ще им бъде предоставена обществена услуга, която обезпечава почасови занимания, рехабилитация, трудова терапия, трудово попечителство, консултиране, информиране и поддръжка, в това число и на хората, полагащи грижи за лицата от целевите групи, мобилна работа, както и съответните профилирани действия за поддръжка на лица с психологични разстройства и лица с интелектуални усложнения.

„ За задачите на Проекта Община Кърджали дава постройка общинска благосъстоятелност находяща се в гр. Кърджали, бул. „Беломорски “, а точно: постройка на три етажа, със застроена повърхност 335 кв. м. За пускане на обществената услуга е планувано осъществяване на СМР на втори и трети етаж на избраната за това постройка, както и съоръжение и обзавеждане на пространствата.

Екипът за поддръжка ще се състои от 15 експерти, с потвърден професионален опит в разнообразни сфери/ обществена, психическа, психотерапевтична, трудо и арт лечебна активност, консултативна, правна и др./ ”, сподели Шерин Сюлейман.

По думите й целеви групи по плана са лица с психологични разстройства и/или с интелектуални усложнения, настанени в профилирани институции, резидентни обществени услуги и услуги от общността,също и техните фамилии ;служители в организации и институции, ангажирани с процесите на деинституционализация и чиновници, предоставящи обществени и здравни услуги в ЦСРИ.

В края на конференцията Шерин Сюлейман уточни и упованията от осъществените действия по плана. „ Очаква се общо 40 лица с психологични разстройства и лица с интелектуални усложнения, както и техните фамилии да получат обществени услуги в общността и обезпечена поддръжка за обществено включване, според самостоятелните им потребности и съответните им благоприятни условия за 12 месеца, при осъществяване на плана и най-малко 6 месечна резистентност на изпълнените действия, след края на плана ”, сподели Шерин Сюлейман.

Срокът за осъществяване на плана е от 12 януари 2022 година до 30 юни 2023 година. Неговата обща стойност е 999 847,93 лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР