Нова система за оценка на физическите способности на учениците въвеждат

...
Нова система за оценка на физическите способности на учениците въвеждат
Коментари Харесай

По нова система оценяват физическите способности на учениците

Нова система за оценка на физическите качества на учениците вкарват от МОН. Тестове и нормативи ще покриват децата от 1 до 12 клас в часовете по " Физическо образование и спорт ".
Системата включва също оценъчна канара, методика за премерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматизирано пресмятане на оценките по обособените проби и на общата оценка, оповестиха от просветителното ведомство.
Системата е създадена от Националната спортна академия " Васил Левски " след направено проучване измежду 9050 възпитаници на възраст от 6 до 18 години в 27 междинни учебни заведения в 22 града, препоръчани от Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение и със съдействието на учители, шефове и специалисти в системата на учебното обучение.
За оценка на главните физически качества учениците ще извършват пет контролни извършения (тестове) - за експедитивност, взривна мощ на долните крака и на горните крака и торса, за устойчивост и сръчност.
Тестовете са: тичане на 30 метра, скок на дължина от място, мятане на плътна топка с две ръце над глава, тичане на 200 метра и тест за сръчност.
Системата за оценката на резултатите от обособените проби е направена според от пола и възрастта на учениците. Отчитат се навършените години към датата на осъществяване на тестванията при започване на образователната година /месец октомври/.
Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години, в това число. Окончателната оценка на физическата правоспособност на учениците се пресмята единствено при съществуване на оценки по всичките пет теста.
В системата не са включени проби и нормативи за учениците със специфични просветителни потребности. Няма да се правят оценка и тези възпитаници, които са освободени продължително от часовете по физическо.
Новата система ще размени използването на въведените през 1992 година и 1995 година сходни методики за оценяване. Използваните сега проби за премерване на физическите качества на учениците " Бягане на 300 метра " за девойки, " Бягане на 600 метра " за момчета, " Изправяне от тилен лег /коремни преси/ " за девойки, тестванията за пъргавост и за двата пола няма да се включват в новата система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР