Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на

...
Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на
Коментари Харесай

Нов законопроект ще насърчава електромобилността

Нов законопроект ще предизвиква електромобилността и тласъците за закупуване на електрически коли, заяви вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов на конференция, отдадена на превоза на бъдещето и чистата сила.

След три години стандартът " Евро 7 " ще бъде наложителен за колите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия автопарк, България мъчно ще отговори на условията на Европа, обявиха специалисти по време на форума.

През последните две години автопарка на България застарява. Допълнително с 210 хиляди е повишен броят на колите на повече от 25 години и половината от колите са на повече от 20 години при междинна възраст в Европа 10 години. Тези, които извършват екологичните правила, са едвам пет %, а електрифицираните и хибридите са под един %. Данните показа Сребрин Иванчев от асоциацията на автомобилните производители.

" Евро 6Д беше извънредно тежък стандарт - 90 грама въглероден окис на километър, евро седем е 45 грама. Това значи, че един мотор с вътрешно горене тази норма не може да я извърши по никакъв метод, т.е. автомобилът би трябвало да бъде електрифициран по някакъв метод, с цел да може да се продава на територията на Европейски Съюз от 2025 година ", уточни тя.

Специализирана комисия за поощряване на електромобилността ще създаде нов проектозакон за създаване на зарядна инфраструктура и за тласъци за закупуване на електрически автомобили, разгласи вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов.

" Целта, която би трябвало да бъде реализирана към средата на 2026 година, е за България - от три хиляди, колкото са към края на 2020 година, да доближи до 30 хиляди електрическия автомобил. Държавата се ангажира с построяването на 10 хиляди точки, приказваме за обществени точки, такива, на които всеки да може да отиде да зарежда, а не в гаража в къщи ", разясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР