Нов век - нови открития. Ново десетилетие, нови функции. Подозираха

...
Нов век - нови открития. Ново десетилетие, нови функции. Подозираха
Коментари Харесай

В Станфорд разработиха гъвкав полимерен дисплей

Нов век - нови открития. Ново десетилетие, нови функционалности. Подозираха ли хората през предишния век, че в бъдеще пластмасата, която е изобретена съвсем инцидентно, ще се трансформира в нещо, което ще ни демонстрира фотоси?

И по този начин, в Станфордския университет учени създадоха екран, направен от еластични полимери. Те могат да се разтягат, огъват и като цяло да се прави с тях съвсем всичко, което е допустимо. Освен това откривателите и разработчиците на чудото на технологиите твърдят, че екранът ще бъде два пъти по-ярък от екрана на средностатистическа мобилна джаджа.

Според учените това е реализирано с помощта на наноструктурите SuperYellow, които по външен тип и конструкция наподобяват риболовна мрежа. Такава конструкция не пречи на потока електричество, което разрешава да се сътвори ослепителен и еластичен екран.

Защо това е значимо развиване на въпросната технология? Най-малкото, тъй като множеството от актуалните светоизлъчващи полимери са много твърди. При прегъване и разпъване те се чупят или се напукват. Разбира се, може да се добави гума към тях и да се усили еластичността им. Но е известно, че такива добавки понижават електрическата проводимост и в последна сметка, се получава слаба, светлина.

Дисплейят, употребяващ новата технология, се състои от седем пласта. Два от външните капсулират устройството, а още четири са пластове от електроди. В самия център на тази " торта " се намира светлоизлъчващ пласт. Недостатък все още е, че той към момента е стеснен в цветовете - картината може да бъде алена, жълта, зелена или синя.

Освен това новите екрани не са с изключително огромни размери. В момента могат да се употребяват в разнообразни тракери, защото фолиото елементарно се фиксира върху кожата. В бъдеще технологията може да се употребява за основаване на интерактивни екрани или даже 3D пейзажи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР