“Тренд: Българите очакват от Брюксел борба с бедността и качество

...
“Тренд: Българите очакват от Брюксел борба с бедността и качество
Коментари Харесай

“Тренд”: Българите очакват от Брюксел борба с бедността и качество на храните


“Тренд ”: Българите чакат от Брюксел битка с бедността и качество на храните. Какви са настройките и какво чакат българите от политиките на Европейския съюз преди вота на 9 юни за нов състав на Народното събрание в Брюксел – това изследва в новото си проучване “Тренд ”.
Според данните 62% от запитаните са
на мнение, че битката с бедността и неравенствата би трябвало да бъде главен приоритет за Европейски Съюз. 48 на 100 пък считат, че от особена значимост е поддръжката за стопанската система и основаването на работни места.

В подреждането на целите в дневния ред на Брюксел също е въпросът за миграцията и граничният надзор (32 на 100 са на това мнение), а за 26% от запитаните преди всичко би трябвало да
са земеделието и продоволствената сигурност.
Демокрацията и върховенството на закона са едвам на пета позиция по цели с 20%.

За 81% от интервюираните е значимо, че Европейски Съюз основава стандарти за качеството на храните, а съвсем толкоз (78%) отдават значение на обстоятелството, че участието ни разрешава енергийна съгласуваност, която надлежно влие на цените на енергоносителите.

Това са част от изводите на изследването на „ Тренд “. То е поръчано от евродепутата Сергей Станишев. Сондажът е осъществен измежду 1002 респонденти над 18-годишна възраст в цялата страна в
интервала 12-19 април посредством изявление „ лице в лице “.
41% от хората са на мнение, че България е спечелила от участието си в Европейски Съюз. Според 33% страната ни нито е спечелила, нито е изгубила от участието, 18% регистрират загуби, до момента в който други 8 на 100 нямат мнение.
Основният плюс за България е свободното пътешестване –
по този начин считат 54% от запитаните. В персонален проект изгодите от свободното пътешестване в границите на Европейски Съюз даже се правят оценка още по-високо – 63%, както и достъпът до работа – 33%, или образование в европейска страна – 18%.

Достъпът до европейските фондове е плюс за 52% от хората, а разширените благоприятни условия за
достъп до работни места е положително за 41%.
45% регистрират, че участието в Европейски Съюз ги кара да се усещат по-сигурни в сегашната геополитическа обстановка, а за 41% то способства за по-голяма икономическа и обществена сигурност.
Над две трети (67%) показват,
че в идната акция за избори на нов Европарламент в някаква степен е значимо за тях да чуят позициите на политическите партии по политиките на Европейски Съюз.

48% показват поддръжка за стопанската система и основаването на нови работни места за извънредно значимо.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР