Нов скандал в областта на културата се завихря. Председателят на

...
Нов скандал в областта на културата се завихря. Председателят на
Коментари Харесай

Рашидов: Омръзна ми да пера кирливите ризи на тоя и оня

Нов скандал в региона на културата се завихря. Председателят на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов ще замине незабавно за Париж за среща с президента на Лувъра по отношение на избухналия скандал с подготвяната трета подред галерия на българско изкуство в международния музей. Двамата към този момент са се чули по телефона.

" Сега узнавам за този скандал и в случай че професорът е обезпокоен, бих подкрепил него ", безапелационен беше Рашидов във връзка думите на проф. Емануел Мутафов по Българска национална телевизия. Директорът на Института за проучване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент " Ислямско изкуство " на Лувъра при започване на април. По думите на специалиста духовниците ни могат да го възприемат като осквернение.

„ Взаимодействията “ сред ислямското и християнското изкуство, каквито през този интервал съвсем няма, са маргинални и на чисто декоративно равнище и по никакъв метод не въздействат върху взаимоизключващата им се религиозна същина. Призовавам министър Боил Банов да откаже институционално присъединяване в галерия с сходна идея, предлагайки да се изготви концепция за галерия „ Християнско изкуство от българските земи през XV – XIХ в. “ с присъединяване на куратор и от българска страна, както да изиска от Лувъра да бъде несъмнено контактно лице куратор, който има най-малко докторска степен. Предлаганата галерия може да се осъществя в департаментите „ Живопис “ или „ Скулптура “ на музея „ Лувър “, настоя проф. Емануел Мутафов

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР