Носителят на Единадесетата литературна награда за български роман на годината

...
Носителят на Единадесетата литературна награда за български роман на годината
Коментари Харесай

Опашката на Захари Карабашлиев е романът на годината

Носителят на Единадесетата литературна премия за български разказ на годината на Националния дарителски фонд „ 13 века България “ (НДФ) е „ Опашката” на Захари Карабашлиев. Това беше оповестено на тържествена гала в изложба „ Средец “. Освен влиятелното отличие създателят на романа-победител получи и парична премия от 11 000 лева, дружно с две емблематични за НДФ книги - " Добри " и " Река на толерантността ", връчени от изпълнителния шеф на Фонда Слава Иванова, оповестява Българска телеграфна агенция.
`

Освен това Захари Карабашлиев получи за романа „ Опашката” и пластиката „ Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 година измежду общо 12-те номинации на книжарници „ Хеликон”.

„ Опашката” е определен за притежател на Единадесетата литературна премия за български разказ на годината от жури в състав: ръководител проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доцент Атанас Капралов. Съставът на журито бе защитаван в загадка до самия час на оповестяване на спечелилия, с цел да се подсигурява липса на всевъзможни опити за лобиране. От общо 34 романа, издадени през 2021 година, журито номинира в началото шест творби: „ Жена напразно “ от Александър Секулов (изд. „ Хермес “); „ Мисия Туран “ от Алек Попов, (изд. „ Сиела “); „ 24 часа труд “ от Васил Панайотов, (изд. „ Жанет 45 “); „ Шестият пръст “ от Деляна Манева, (изд. „ Сиела “); „ Т като Ташкент “ от Христо Карастоянов, (изд. „ Жанет 45 “) и „ Опашката “ от Захари Карабашлиев, (изд. „ Сиела “).
`

„ Беше по-лесно да отсеем шестимата номинирани, в сравнение с след това да излъчим като победител един от тях”, сподели проф. Биолчев.

Захари Карабашлиев благодари за достойнството да бъде притежател на влиятелната премия и показа, че тя е значим тласък за един създател в тези времена на разлом. Той сподели, че в разломни интервали като публицист е избрал да бъде оптимално покрай времето, само че и оптимално надалеч, с цел да успее да преработи протичащото се. И най-важното – избрал е да бъде постоянно „ 100 % ясен”.



„ Културата, тази просвета, която води човечеството напред, културата на Просвещението и напредъка стартира с КНИГИТЕ! Във време на фундаментално разделяне и цивилизационен разлом (и то не някъде на открито, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и съвсем едни и същи фрази да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?

Мой ангажимент като публицист е не да сдобрявам и успокоявам (за това служи религията), нито пък да наставлявам (за това е образованието), а да съм задоволително покрай паниките на времето, в което пребивавам, само че и на задоволителна отдалеченост, с цел да мога да ги преправям в писане… Надявам се книгите ми да бъдат с изключение на всичко друго документ както на това, което Бог ми е отредил като качества, също на моя труд, само че и на времето, в което пребивавам. Така, както съм го видял. “, сподели Карабашлиев.

Езикът е единствената територия без разлом, той е единственият обединител, счита проф. Биолчев.

Престижният конкурс се организира от 2011 година Целта му е да предизвиква и разпространява актуалната българска художествена литература, показват уредниците. През 2021 година оценката взе романът „ Времеубежище “ от Георги Господинов (изд. Жанет 45).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР