Нищо не върви добре за китайската икономика. Откакто миналата година

...
Нищо не върви добре за китайската икономика. Откакто миналата година
Коментари Харесай

Световната икономика се готви за челен сблъсък с дефлацията в Китай

Нищо не върви добре за китайската стопанска система.

Откакто предходната година страната постави завършек на суровите ограничавания поради COVID-19, се постанова да се бори с внезапен спад на растежа, непрестанно поевтиняващ юан и спад на промишленото произвеждане.

Сега страната може да добави дефлацията към възходящия лист с стопански паники, написа Businessinsider.

Новите данни, оповестени при започване на седмицата, демонстрираха, че цената на междинната китайска потребителска кошница е останала същата през юни, до момента в който показателят на индустриалните цени внезапно е понижен.

За множеството икономисти дефлацията е призрачен сюжет.

Това е по този начин, тъй като потребителите евентуално ще се въздържат да купуват с упованието, че стоките ще поевтинеят в близко бъдеще и този спад в разноските може да докара до спад на растежа.

Дефлацията " е доста неприятен знак от макроикономическа позиция ", разяснява икономистът Ричард Ку в епизод на подкаста " Odd Lots " на Bloomberg. " Поотделно хората, които се пробват да спестят пари, може да постъпват вярно, само че групово те могат да убият стопанската система. ", добави той.

За съпоставяне, Япония е в клопката на дефлационната серпантина в продължение на повече от 20 години, което води до няколко " изгубени десетилетия " на икономическа застоялост, отбелязва Businessinsider.

Китайската централна банка сподели какъв брой съществено приема опасността от дефлация и закъснение на растежа, като понижи няколко главните лихвени проценти и по този начин предприе противоположния на Федералния запас на Съединени американски щати курс на деяние.

Но в случай че тези политики не дадат резултат, международната стопанска система може да чака преден конфликт.

Китай е втората по величина страна по БВП, солиден експортьор на артикули и голям източник на доходи за огромни американски компании - от Apple до Nike, тъй че всяко закъснение там ще се усети в целия свят.

В опит за отдалечаване от ръба на дефлацията, китайското държавно управление обмисля огромен пакет от стопански тласъци, заяви предишния месец Bloomberg, базирайки се на осведомени източници.

Пакетът включва потреблението на парични тласъци за подкрепяне на търсенето и на пазара на недвижими парцели в Китай - две области, които изпитват особени усложнения след икономическото възкръсване на страната.

Все повече специалисти са скептични, че Китай ще може да реализира задачата си от 5% растеж на Брутният вътрешен продукт тази година, изключително като се има поради, че страната е обременена с високи равнища на дълг и е в риск от дефлация.

В удостоверение на мрачните прогнози, някогашният чиновник на Международния валутен фонд Дезмънд Лахман съобщи, че Китай може да се насочи към изгубено десетилетие, защото стопанската система надали скоро ще се възвърне от вредите, нанесени поради строгите ограничавания в интервала на COVID-19.

Статистиката също е безмилостна – индустриалните цени в Китай означиха най-бързия си ритъм  на спад през юни за последните 7 години, а потребителската инфлация доближи най-ниското си равнище от 2021 година насам, заяви Reutres, представена от Българска телеграфна агенция.

Индексът на цените на производител се намалява за девети следващ месец през юни, като индустриалните цени са с 5,4% по-ниски от година по-рано, заяви Националното статистическо бюро (NBS).

Това е най-стръмният спад на знака от декември 2015 година Икономистите чакаха понижението да бъде в границите на 5%, отбелязва Reuters. През май цените на производител се намалиха с 4,6% на годишна база.

Други публични данни демонстрираха, че показателят на потребителските цени през юни е останал без смяна по отношение на същия месец на предходната година. За май на годишна база бе регистрирано покачване от 0,2%.

По-слабите от предстоящото показания за инфлацията доведоха до спад на борсовите показатели в Азия.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР