Никарагуа поиска посланикът на Евросъюза Бетина Мушайт да напусне страната,

...
Никарагуа поиска посланикът на Евросъюза Бетина Мушайт да напусне страната,
Коментари Харесай

Никарагуа изгони посланика на ЕС от страната

Никарагуа изиска посланикът на Евросъюза Бетина Мушайт да напусне страната, оповестиха пред Ройтерс три дипломатически източника, откакто управляващите са я оповестили за " личност нон грата ".

Мушайт била извикана във външното министерство, където ѝ била оповестена за " нон грата ", и била известена, че би трябвало да напусне Никарагуа, споделиха източниците.

Мушайт повече не е добре пристигнала в Никарагуа, уточни единият от тях, пожелавайки анонимност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Единият от източниците разясни, че от посланика на Европейски Съюз е било поискано да напусне Никарагуа през вчерашния ден, само че другите източници не показаха съответен период за отпътуването ѝ.

Решението на държавното управление на президента Даниел Ортега е следващият опит за наказване на тези, които го подлагат на критика, след репресиите през последните години против самостоятелните медии и политическата съпротива, отбелязва Ройтерс.

Засега няма формален коментар от никарагуанска страна.

Решението Мушайт да бъде принудена да си тръгне от централноамериканската страна последва декларация на Евросъюза от предходната седмица, с която Брюксел излезе в Организация на обединените нации и в която Ортега беше свикан " да възвърне демокрацията ". В текста се апелираше и за освобождение на политическите пандизчии и ценене на правата на индивида.

Мушайт " беше изгонена по пошъл метод ", написа в Туитър някогашният дипломат в Организацията на американските страни Артуро Макфилдс, който се отдръпна от поста си през март.

През последните месеци имаше и други знакови отхвърляния на дипломати.

През юни държавното управление отхвърли да одобри акредитивните писма на Уго Родригес, който бе номиниран за дипломат на Съединени американски щати в Никарагуа.

През февруари посланикът на Ватикана в Манагуа Валдемар Станислав Зомертаг беше разгласен за личност нон грата и му бе подредено да напусне страната.

През 2018 година против Ортега избухнаха национални митинги, приключили с над 300 починали, множеството от които - вследствие на полицейски дейности.

На миналогодишните президентски избори главните политически противници на Ортега бяха задържани и беше подхваната огромна офанзива против инакомислието.

Ортега, 76-годишен някогашен макрсистки въстаник, взел участие в свалянето на дясната тирания в края на 70-те години, през 2007 година се върна на власт, а през ноември предходната година получи четвърти мандат, на избори, които мнозина дефинираха като манипулирани.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР