Ние сме на прага на поредна индустриална революция, която е

...
Ние сме на прага на поредна индустриална революция, която е
Коментари Харесай

Екоминистърът: Въглищното производство в България ще изчезне до 2030 г.

Ние сме на прага на поредна индустриална гражданска война, която е обвързвана с въглеродните излъчвания и напъните за тяхното понижаване в гонене на задачите на Парижкото съглашение. То е за удържане на растежа на световната температура до 1.5 градуса по Целзий и предотвратяването на доста съществени климатични опасности, които към този момент следим. Целта за въглеродна индиферентност до 2050 се преследва с огромна упоритост в целия свят и провокират страхотна конкуренция. До огромна степен тя е резултат от монетизирането на правото да се емитират парникови газове, главно въглероден диоксид, т.е. развиването на пазарите на въглеродни квоти. Резултатът е, че въглищната промишленост изчезва.

Това предвижда екоминистърът Юлиан Попов в откриващата си тирада на втория ден на на конференцията Net Zero Economy, проведена от " Капитал ". Според него ние дълго време не сме вярвали, че това ще се случи, само че в този момент сме на прага на изгубването на тази промишленост и - " без да наемам никоя институция с такава прогноза, само че персонално съгласно мен в България до 2030 година въглищно произвеждане няма да има ".

След седмица стартира и световната климатична конференция, напомни министърът. По думите му този брой е индикативен, че България има благоприятни условия в " Нет зиро стопанската система " и има какво да покаже.
Въглеродът като нова валута
Ако на COP15 през 2009 година в Копенхаген въпросът за ограничението на растежа на температурата до 1.5 или до 2 градуса звучеше фантастично и тогава държавните управления и Неправителствени организации бранша бяха главно въведени в това, то в този момент държавните управления са даже възпиращ детайл. Движещата мощ е бизнесът точно поради тази голяма конкуренция, която се зароди по целия свят, уточни още екоминистърът.
Реклама
По думите му въглеродът се трансформира в нова валута, която от ден на ден и повече диктува международната стопанска система. И това не е просто нещо, наложено и " измислено " от Брюксел, както мнозина обичат да акцентират, тъй като европейските пазар за въглеродни квоти е единствено един, въпреки и доста добре развъртян, само че има още 50 други по света. Така в световен мащаб, макар някои скептици и критици на зеления преход, светът има единодушие накъде се движи - а точно към стопанска система с нулеви излъчвания. За България като общество, страна и като бизнес е доста значимо да стоим на тази посока и да се концентрираме в нея, означи още Юлиан Попов.

По думите му, в случай че България е била по-фокусирана върху климатичните политики преди 10 години, е можела да избегне трагичното в този момент западане на въглищната промишленост. Но този развой в този момент отваря и късмет и голяма опция за бизнеса, който към този момент осъществя тези благоприятни условия. " Както ще покажем и в Дубай, ние имаме компании от металургията, индустрията, ВЕИ, които имат страхотни достижения ", сподели Юлиан Попов.
Две направления за развиване на България
Той уточни, че за страната ни е значимо да концентрира напъните си в две посоки на зеления преход и политиките за намаляване на климатичните промени. Едното е актът по самото понижаване на излъчвания - това е главно ВЕИ промишлеността, която в България се развива доста бързо и в известна степен безредно, само че въпреки всичко върви в посока " от ден на ден "., споделя министърът на околната среда и водите. Той персонално чака в скоро време да види повече вложения във вятърни мощности, с цел да се балансира по-добре миксът, в който в този момент мощно доминира слънчевата сила.

В същото направление влиза и и енергийната успеваемост - към момента проблем за България, който обаче крие и огромна опция за бизнеса, както и съхраняването на водород. Според него страната ни има сериозен потенциал и капацитет да взе участие в схеми за въглеродни заеми посредством ръководството на горите - това е нов пазар, който пораства динамично и се чака да нарасне в пъти в идващите години.
Реклама
Но паралелно с дейностите, които целят ограничение на излъчванията, има и различен сегмент, в който България има доста капацитет да се развива и това са всички промишлености, които обслужват намаляването на излъчвания: кабели, слънчеви панели, акумулатори, съставни елементи за вятърни турбини и така нататък Това е грандиозна промишленост, която сега се води от Китай, само че тя крие големи благоприятни условия за бизнеса, сподели още Попов
Свързани публикации България има късмет да съдомакинства събития от COP29 следващата година макар съветската обсада 21 ноември 2023, 11:18 България ще покаже " зелените " триумфи на бизнеса на климатичната конференция на Организация на обединените нации в Дубай 12 ноември 2023, 10:55 Лунната задача на България: 10% от Брутният вътрешен продукт за обучение 24 март 2023, 07:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР