Ние нищо не сме загубили. И нищо няма да изгубим.

...
Ние нищо не сме загубили. И нищо няма да изгубим.
Коментари Харесай

Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари? Отговорът на Путин.

" Ние нищо не сме изгубили. И нищо няма да изгубим. Основната ни облага е укрепването на нашия суверенитет. " Тези думи Владимир Путин изрече по време на Източния стопански конгрес във Владивосток в отговор на въпроса какво Русия е изгубила и какво е спечелила от 24 февруари насам. И повтори тезата си, че до момента съветската войска още не е почнала съществено да води война в Украйна. Може ли да се има вяра на оптимистичните изявления на съветския президент?

Сбогом, богатство

Руснаците, множеството от които се преструват, че не виждат продължаващата война, обичайно са загрижени най-много за стопанската система и благосъстоянието си. Но в случай че четете кремълските медии, всичко наподобява доста добре. Руската стопанска система наподобява се оказа по-устойчива от предстоящото, а приходите от продажбата на енергоизточници са високи, с помощта на фрапантното увеличаващите се цени. Дори някои на Запад споделяли тази позиция.

Още на идващия ден Владимир Путин бе подсилен от своя остарял другар, някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони. Той води дейна предизборна акция в Италия и може би по тази причина държи да бъде видян. Политикът, в чиято вила Путин е нощувал нееднократно, съобщи, че към този момент не вижда стопански загуби за съветския водач. " Струва ми се, че той е изцяло кадърен да се опълчи на глобите и на ограничението на цените на газа ", сподели Берлускони.

Но задоволително е да се погледнат прогнозите на самото съветско държавно управление и на Централната банка, а не хвалебствените прессъобщения. Загубите за стопанската система от войната и глобите са големи и обстановката непрекъснато ще се утежнява през идващите години. Парите, насъбрани преди войната, ще стигнат за към две години. Много скоро руснаците ще бъдат принудени да се сбогуват с активите на Руския фонд за национално богатство (в който се съхраняват средства от бюджета, планувани за непринудено пенсионно обезпечаване на гражданите), тъй като и те ще се изчерпят.

Всичко това сигурно ще се отрази на живота на елементарните руснаци, които, обратно на триумфалната изразителност на Владимир Путин, към този момент са изгубили доста: работни места, достъп до валутните си сметки и огромна част от качеството на живот, заради това, че изчезнаха цели категории вносни артикули. Глупаците с наслада декларират, че могат да минат и без западни артикули, само че по-умните са се запасили с задгранични медикаменти още напролет.

Независими специалисти пишат за дълбока, въпреки и скрита, банкова рецесия. Министерството на финансите заяви за рекорден спад на приходите от нефт и газ през август. Агенция Блумбърг, базирайки се на конфиденциален отчет на съветското държавно управление, предвижда дълга и сериозна криза.

Путин не брои убитите руснаци

Преките военни загуби на Русия във войната ѝ против Украйна са десетки хиляди. Украинското командване приказва за повече от 50 000 убити. Журналистите, които проучват броя на молбите за компенсации за починали военни, считат тази цифра за правдоподобна. Но даже и загубите да са малко по-малки, би трябвало да се имат поради и десетките хиляди ранени, измежду които са и доста инвалидизирани за цялостен живот.

Защо тогава съветският президент гордо декларира, че страната " не е изгубила нищо "? Първият му претекст е явен - да убеди всички, че Русия е крепко стъпила на краката си. И то вероятно не толкоз враговете, а о-скоро дребното ѝ останали съдружници. Ненапразно изказването бе направено във таман в Далечния изток.

Нека го чуе и Китай, който очевидно не кипи от предпочитание да оказва помощ на подложената на наказания Русия. А Путин заблуждава и когато споделя, че е укрепил суверенитета на Русия. От 24 февруари насам тя не е станала по-независима, а таман назад - нараснала е сериозната си взаимозависимост от Китай в доста аспекти.

Паралелният свят на Путин

Но Путин явно си има вяра. Това е човек, лишен от всякаква емпатия. Той живее в някакво редом измерение – прекомерно друго от това на елементарните хора. За него страната очевидно е някаква територия, ненаселена пустота, където незнайно от кого се добиват потребни изкопаеми. А от негова позиция има даже и напредък – най-малко една и половина области към този момент са откъснати от Украйна и придадени към Русия.

Фактът, че десетки хиляди са починали, а милиони други са обеднели или са изгубили работата и средствата си за прехранване, не могат да развълнуват съветския президент. Освен в случай че това в действителност не спъне наполеоновските му проекти. Човешкото измерение на живота не е в положение да проникне във вселената на Путин - тя е напълно пронизана от желанието му да господства. А властта си той надалеч не е изгубил, без значение от всички неточности и военни закононарушения.

Автор: Иван Преображенский
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР