Неутралните страни, които не са членки на НАТО, но се

...
Неутралните страни, които не са членки на НАТО, но се
Коментари Харесай

Великобритания: Неутралните страни трябва да се присъединят към НАТО, ако искат защита

Неутралните страни, които не са членки на НАТО, само че се употребяват от неговия " чадър на отбрана ", би трябвало да се причислят към военния съюз.

Това английският министър на защитата в сряда.

В тирада в Лондон Грант Шапс не уточни непосредствено европейски страни отвън НАТО като Ирландия, Малта, Австрия и Швейцария, които от дълго време ценят неутралитета. Но той даде да се разбере, че Англия ще лобира за присъединението на повече страни към блока.

„ Ще упорствам НАТО да притегли в организацията всички тези, които се възползват от защитния чадър на алианса “, безапелационен беше той.

„ Някои европейски страни дейно се възползват от покритието на НАТО, те се радват на преимуществата на свободата, само че все пак не съумяват да се причислят към груповото въздържане на континента “, добави Шапс, акцентирайки опасността, представлявана от Русия.

„ И въпреки всичко, когато вълкът е в задната врата на европейската сигурност не би трябвало да има място за неутралитет ", акцентира той.

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година провокира спор в някои неутрални европейски столици дали да премислят дългогодишната си политика и да се причислят към военния съюз. Финландия и Швеция се причислиха към НАТО през последните две години.

Коментарите на Шапс пристигнаха, когато той прикани съществуващите членки на НАТО да усилят разноските за защита до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт. Настоящата цел на алианса е да изразходва минимум 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита - реализирана от към две трети от 32-те членки на НАТО.

Англия неотдавна даде заричане да доближи 2,5 % до края на десетилетието, а Шапс даде обещание да упорства по въпроса на срещата на върха на 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон през юли.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР