Рая Назарян, ГЕРБ, 1 юни 2024 г., в предаването “Събуди

...
Рая Назарян, ГЕРБ, 1 юни 2024 г., в предаването “Събуди
Коментари Харесай

Рая Назарян твърди, че арестуваните за корупция румънски политици са оправдани. Невярно

Рая Назарян, ГЕРБ, 1 юни 2024 година, в предаването “Събуди се ” по, в отговор на въпрос на водещата Марина Цекова:

Марина Цекова: „ (Вие) вярвате ли, че нашата правосъдна система е дотолкоз самостоятелна, че да може в действителност да показва хората, забъркани в корупция на високо равнище? Вижте, в Румъния какъв брой политици бяха изпратени в пандиза, в България няма нито един на този стадий. (…) “

Рая Назарян: „ Първо, за Румъния да ви кажа, че тези политици, които бяха изпратени (в затвора) после бяха оправдани. Така че там имаше някакво друго течение, което вървеше. “

Това изказване на кандидатката на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание Назарян бе тествано от Facktcheck.bg. И профилираният уебсайт за инспекция на обстоятелствата заключи:
Подвеждащо е да се каже, че задържаните за корупция румънски политици са били оправдани;От основаването на Националната дирекция за битка против корупцията в Румъния (DNA) десетки авторитетни персони и политически фигури са били наказани за корупция;По последни данни едвам 27% от импортираните в съда каузи са завършили с оправдателни присъди.
Ето какво откри инспекцията на думите на Назарян:

Твърдението на депутата от парламентарната група ГЕРБ Рая Назарян е подвеждащо. От основаването на Националната дирекция за битка против корупцията в Румъния (DNA) през 2002 година, десетки румънски представители на локалната и държавната власт са били наказани, като някои от тях към този момент са излежали присъдите си. 

Примерите за видни политически фигури в северната ни съседка, получили дефинитивни присъди за корупция през годините са доста. Сред знаковите такива можем да изредим някогашният румънски министър председател, някогашната румънска министърка на туризма, някогашната ръководителка на румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма, някогашният финансов министър на Румъния, някогашният водач на Социалдемократическата партия. За огромния брой наказани политици, които включват импортираните в съда обвинявания и окончателните присъди през годините. 

Според за активността на румънската Национална дирекция за битка с корупцията за 2023 година едвам 27% от импортираните в съда обвинявания в корупция приключват с оправдателна присъда. Общият брой на обвинените е бил 651, а от тях 226 лица са заемали управителни, контролни, обществени или други значими длъжности. В статистиката са включени и каузи, изпратени за разглеждане от съда преди над 10 години, чиято отминалост е изтекла. За 2023 година наказателните производства, прекъснати по отминалост, са били 144 на брой.

За същата година дефинитивни неоправдателни присъди по каузи за тежка корупция против лица, заемащи публично значими длъжности са получили двама депутати, един сенатор, един министър, петима кметове на градове, един заместник-кмет и трима кметове на села. 
Проверено:
Твърдението, че румънските политици, задържани за корупция, са били оправдани след това, е подвеждащо. Сред упрекнатите в корупция румънски политици има и оправдани. Въпреки това формалните статистики сочат, че по-голямата част от съдените за корупция политически фигури в Румъния биват приети за отговорни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР