Counter-Strike - модът, който доминираше на LAN партитата в началото

...
Counter-Strike - модът, който доминираше на LAN партитата в началото
Коментари Харесай

Counter-Strike стана на 25 години: От мод на Half-Life до световно господство в гейминга

Counter-Strike - модът, който доминираше на LAN празненствата при започване на хилядолетието, през днешния ден чества своята 25-годишнина. Това е един от най-успешните модове в историята на гейминга...

Емил Василев 14:39 | 19.06.2024 0 Сподели

Най-четени

ХардуерДаниел Десподов - 11:55 | 18.06.2024

„ Този нов артикул ще промени света “ – Илън Мъск удостовери, че Starlink mini ще бъде на половина по-евтин и ще се побира в раница

АвтомобилиДаниел Десподов - 16:01 | 18.06.2024

Неочакван прогрес във военната техника: Rolls-Royce създаде хибриден мотор с ниско равнище на звук за нов вид танкове

IT НовиниЕмил Василев - 15:09 | 17.06.2024

Съединени американски щати се готвят да забранят изцяло продажбата на дронове на DJI

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Въпреки, че премиерната версия на Counter-Strike излезе на бял свят на 9 ноември 2000 година, за рожден ден на именития онлайн шутър на Valve се счита датата 19 юни 1999 година – на този ден преди 25 години е пусната първата обществена „ бета “ версия на играта.

Counter-Strike се ражда от мода за първия Half-Life, основан от Gooseman и Cliffe – под тези псевдоними са известни съавторите на бъдещия конкурентен шлагер Минх Ле и Джес Клиф.

Още преди формалното си показване Counter-Strike се трансформира в шлагер, а планът е видян от Valve. През лятото на 2000 година компанията купува правата върху играта, а Ле и Клиф са поканени да работят в нейния екип. И двамата модъри се съгласили.

Разбира се, първата бета версия се различаваше осезаемо от най-известните версии (1.5 и 1.6), само че това беше началото на 25-годишно пътешестване, което промени промишлеността на отборните игри и киберспортовете.

CS:GO, която беше продължението на CS 1.6 е на съвсем 12 години – тя се появи 21 август 2012 година. Тази итерация направи гражданска война във франчайза и в цялата гейминг промишленост с чисто нови механики и със основаването на виртуална екосистема, която разрешава на играчите да се открояват с неповторимото си съоръжение (скиновете). Въвеждането на виртуалната козметика оформи метода, по който в този момент се издават всички FPS шутъри и battle-royale игри.

Когато играта стартира да се усеща тромава и остаряла, Valve показа на играчите стеснен плейтест на Counter-Strike 2 – по-усъвършенствано и освежено продължение на франчайза, след което го пусна публично на 27 септември 2023 година.

Въпреки нововъведенията и по-приятното образно преживяване, CS2 към момента се усеща доста празна и лишена от наличие, защото е изрязано доста от наличието на CS:GO и не се предлага нищо ново вместо него.

И въпреки всичко, след четвърт век поредицата към момента е доста настояща – 1,4 милиона души играят Counter-Strike 2 всеки ден, шампионатите по киберспортове притеглят милиони фенове, а скиновете в играта се продават за стотици хиляди (или даже милиони) долари.

Valve към момента не е оповестила проектите си за отбелязване на 25-годишнината на Counter-Strike, само че издателят на играта в Китай към този момент е провел празнично събитие – то стартира на 18 юни и ще продължи до 23 юни.

Феновете на франчайза отвън Китай би трябвало да гледат със злоба на китайското събитие, само че има клюки, че Counter-Strike 2 скоро ще получи огромен пач, включващ първата нова интервенция от 3 години насам.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР