Главният прокурор на Полша е поискал от парламента разрешение да

...
Главният прокурор на Полша е поискал от парламента разрешение да
Коментари Харесай

Полската прокуратура поиска имунитета на бивш заместник-министър

Главният прокурор на Полша е изискал от Народното събрание позволение да задържи и упрекна някогашен заместник-министър на правораздаването, упрекнат в присъединяване в корист с обществени средства за цели, в това число политическа акция, оповестиха от кабинета му в сряда.

Проевропейското съдружно държавно управление на Доналд Туск споделя, че е отворило пътя за прокурорите да проверяват непозволени дейности при предходната администрация , които преди този момент биха били покрити. Националистическата съпротива го упреква в лов на вещици.

През последните седмици хипотетичната корист с пари от Фонда за правораздаване, основан за подкрепяне на жертви на закононарушения, зае централно място, защото някогашен чиновник свидетелства пред парламентарна комисия, че решенията за погашение на пари в брой са взети по " непочтен " метод .

Местни медии оповестиха, че парите от фонда са били употребявани за привличане на отзивчивост към гласоподавателите в селските региони в места, ориентирани към партията Суверенна Полша, младши сътрудник в предходното държавно управление, посредством закупуване на всичко - от пожарни коли до съоръжение за асоциациите на селските домакини.

Прокурорите също по този начин споделиха, че 25 милиона злоти (5,7 милиона евро) от фонда са били употребявани за закупуване на програмен продукт за хакване на телефони Pegasus.

" Главният прокурор Адам Боднар внесе... искане за единодушие на Народното събрание на Република Полша за заблуждение под наказателна отговорност на Марчин Романовски , член на Народното събрание на Република Полша, както и неговото задържане и краткотрайно задържане, ", се споделя в изказване на прокуратурата.

В изказването се споделя, че прокурорите разполагат с доказателства, че Романовски е направил 11 закононарушения , в това число превишаване на пълномощията му и причиняване на загуби на държавната хазна.

Романовски отхвърли обвиняванията.

" Искането за лишаване на парламентарния ми имунитет и арестуването ми по отношение на Фонда на правораздаването е политически скрит план ", сподели Романовски в обява в обществената медийна платформа X, добавяйки, че " постоянно е работил в сходство със закона ".

Прокурорът Боднар е и министър на правораздаването . Двата поста бяха комбинирани при предходното държавно управление и Боднар даде обещание да ги раздели като част от промени, които съгласно актуалната администрация ще възстановят върховенството на закона в Полша.
 Полша отхвърли да екстрадира обвинен за офанзивата против Леонид Волков
Полша отхвърли да екстрадира обвинен за офанзивата против Леонид Волков

Срещу него има сходни обвинявания, повдигнати и в Полша
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР