Вчера в 11:28 часа нови 2,8 по скалата на Рихтер

...
Вчера в 11:28 часа нови 2,8 по скалата на Рихтер
Коментари Харесай

Сеизмологът професор Димчо Солаков разкри ще се повтори ли чирпанското земетресение

Вчера в 11:28 часа нови 2,8 по скалата на Рихтер още веднъж изплаши хората. Трусът е част от вторичната серия, почнала от главното земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер, станало в 20:24  на 17 юни с епицентър сред летище Пловдив и Асеновград. Засега няма подадени сигнали за потърпевши хора и нанесени материални вреди. А през вчерашния ден в 14:32 часа лек трус с магнитуд 2,0 бе регистриран сред Етрополе и Златица.

Земетресението не е било усетено в околните обитаеми места.

Сеизмологът Димчо Солаков разяснява пред Телеграф следното: „ Няма нищо извънредно в тези земетресения. От време на време земните глъбини се освобождават от насъбраната сила. Южна България е една сравнително  дейна сеизмична зона. Тя се образува под въздействие на конфликта на двете плочи - Анадолската и Средиземноморската. Но при нас резултатът е по-слаб, тъй като България е ситуирана настрана от тях. Така че не може да се чака в обозримо бъдеще земетресение от размера на Чирпанското през 1928 година Човечеството е безсилно против това естествено злополучие, само че се приспособява към него. В света има 10 мегаполиса, които са ситуирани в мощно сеизмични зони. Достатъчно е да споменем прилежащия Истанбул, Токио, Сан Франциско, Мексико Сити. Така че хората да не се тормозят от затихващите земетресения в региона. 

„ Усетихме земетресението много мощно. Първо се чу мощен звук, все едно огромен камион минава под блока. Тъй като пребивавам до претрупан бул., не се тормозих от първичния звук. Секунди по-късно разтресе мощно. Не беше дълготрайно, 15-20 секунди като че ли, само че много разклати. Наистина се веселя, че няма потърпевши и всичко мина с къса нерешителност “, разказа обстановката Елена Стефанова от Пловдив.

Трусът съответства с концерт на артиста Миро на Античния спектакъл в града. „ Благодаря ви, че бяхме дружно. Разместихме земните пластове “, написа Миро в Инстаграм под видеообръщение към почитателите.

Земетресението е усетено на доста места в Пловдивска област. „ Ужасен звук подземен се чу. Къщата чак на талази стана. Кучетата вън бяха полудели, едвам ги укротих “, описа Ани Димитрова от село Болярци.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР