Неотдавнашен анализ на 180 статии за смъртността на хората от

...
Неотдавнашен анализ на 180 статии за смъртността на хората от
Коментари Харесай

След век смъртта на 1 млрд. души ще е свързана с климатичните промени

Неотдавнашен разбор на 180 публикации за смъртността на хората от изменението на климата стигна до обезпокоителен и драматичен извод. През идващия и по-следващия век евентуално гибелта на един милиард души ще е обвързвана с климатични произшествия.
Както при множеството прогнози за бъдещето и тази догадка се основава на няколко догатки.
Едното е жестоко предписание, наречено „ правилото за 1000 тона “. Според него всеки хиляда тона въглерод, които човечеството изгаря, косвено осъждат предстоящ човек на гибел. Ако светът доближи температури с 2°C над междинната световна прединдустриална температура (по този път сме тръгнали и ще вървим през идващите десетилетия), това вещае доста изгубени животи. За всеки 0,1 °C градус стопляне занапред нататък светът може да чака почти 100 милиона смъртни случая.
„ Ако вземете съществено научния консенсус за правилото за 1000 тона и прегледате числата, антропогенното световно стопляне се равнява на милиард прибързано отнети животи през идващия век “, изяснява енергийният експерт Джошуа Пиърс от Университета на Западно Онтарио, Канада. „ Очевидно е, че би трябвало да действаме. И би трябвало да действаме бързо “ – прибавя той.
Смъртността на хората от изменението на климата е извънредно сложна за пресмятане, даже и в наши дни.

Организацията на обединените народи оповестява, че всяка година факторите на околната среда лишават живота на към 13 милиона души и все пак не е ясно какъв брой от тези смъртни случаи се дължат директно или индиректно на изменението на климата. Някои специалисти настояват, че необикновените температури сами по себе си към този момент са причина за отнемането на до пет милиона живота годишно. Други оценки са доста по-ниски.
Глобалните резултати от изменението на климата са многопластови. Провалените реколти, сушите, наводненията, рисковите метеорологични условия, горските пожари и покачването на морските нива могат да повлияят на човешкия живот по фини и комплицирани способи.
Прогнозирането на бъдещия брой смъртни случаи от тези климатични произшествия по своята същина е несъвършено дело, само че Пиърс и неговият съавтор, Ричард Парнкут от университета в Грац, Австрия, считат, че си коства да се продължи. Те настояват, че измерването на излъчванията във връзка с човешки животи прави числата по-лесни за разбиране от обществото, като в същото време акцентират какъв брой недопустимо е настоящето ни безучастие.
„ Глобалното стопляне е въпрос на живот или гибел за един милиард души “, споделя Пиърс. „ Тъй като прогнозите за климатичните модели стават по-ясни, все по-ясна става и вредата от нашите дейности за децата и бъдещите генерации. “
Пиърс и Парнкут са приложили правилото за 1000 тона към въглищната мина  Адани Кармайкъл в Австралия – която ще стане най-голямата въглищна мина в историята на човечеството. Ако всичките й ресурси бъдат изгорени, това може да аргументи преждевременната гибел на към 3 милиона души в бъдеще, считат създателите на проучването. „ Много от тези, които ще умрат, в този момент са деца, живеещи в Глобалния юг “, пишат Пиърс и Парнкут.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР