Гигантската падина Батагай e широка 990 метра и се намира

...
Гигантската падина Батагай e широка 990 метра и се намира
Коментари Харесай

„Входът към подземния свят“ в Сибир се отваря с тревожна скорост

Гигантската котловина Батагай e необятна 990 метра и се намира в замръзналите пластове в съветския Далечен изток. Тя интензивно се уголемява всяка година, сочат последните изследвания, представени от livescience.com
Огромният кратер на „ входа към подземния свят “ нараства с 1 милион кубични метра всяка година, до момента в който замръзналата земя се топи, сочат данните на ново изследване.
Батагай (Batagay, изписван също и като Batagaika или megaslump) за първи път е видяна на сателитни изображения през 1991 година, след мощно сриване на рид в Северна Якутия. Това сриване разкри пластове от трайно замръзнали пластове в останалата част от ската, които са в това положение към този момент 650 000 години – най-старата безконечна заледеност в Сибир и втората най-стара в света.
Сега учените издигат хипотезата, че челната стена на скалата на Батагай се отдръпва със скорост от 12 метра на година заради размразяването на земните пластове. 
Количеството лед и седименти, изгубени от гигантското сриване на Батагай, е „ извънредно огромно “ заради самия размер на падината, която е с ширина 990 м към 2023 година През 2014 година тя е била 790 м, което значи, че е повишаването е 200 м за по-малко от 10 години. 
Резултатите демонстрират, че след сриването се е разтопил район от лед и седимент, равносилен по величина на повече от 14 Велики пирамиди в Гиза.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР