Не е тайна, че земетресенията се случват дълбоко в недрата

...
Не е тайна, че земетресенията се случват дълбоко в недрата
Коментари Харесай

Да „прескочите земетресение: какво се случва, ако летите над зоната на труса

Не е загадка, че земетресенията се случват надълбоко в недрата на Земята и се демонстрират на повърхността на планетата под формата на земетресения. Повечето от тях се случват покрай границите на разломите на тектоничните плочи, само че в редки случаи земетресенията могат да се появят надалеч от тях.

Но допустимо ли е да „ прескочите “ земетресение или какво се случва, в случай че прелетите над него на височина от 9000 метра? Учените са дали отговора, пише IFLScience. Учените означават, че отговорът на този въпрос може да е малко по-сложен, в сравнение с наподобява на пръв взор.

Земетресения и въздух

В взаимозависимост от обстановката едно земетресение може да има някои последствия, даже в случай че сте високо в облаците над него. Отговорът на този въпрос изисква схващане на връзката сред земята и атмосферата, съгласно учения от Caltech Jet Propulsion Laboratory Атила Комджати.

Когато земята трепери, това провокира дребни атмосферни талази, които могат да стигнат до йоносферата, област, ситуирана до 1000 километра над повърхността на планетата. По този метод земетресенията в действителност могат да причинят някакъв тип атмосферни разстройства, даже високо над повърхността. Ще усетите ли това на борда на самолета? Не.

Земетресенията освобождават сеизмични талази под формата на талази на налягане (P) и срязващи талази (S). S-вълните могат да минават единствено през твърди среди, до момента в който P-вълните могат да минават през други среди, като течности и газове. С елементарни думи, те са способни да се движат в земната атмосфера и когато това се случи, те се трансформират в звукови талази с периодичност под 20 Hz. За хората този индикатор е долният предел на слуха и по тази причина е малко евентуално да можем да ги чуем.

Колкото по-далеч се движат вълните във въздуха, толкоз повече отслабват. Този развой е прочут също като затихване, процесът, при който нещата звучат по-тихо, колкото по-далеч сте от тях. Това също е развой, който отслабва слънчевата светлина, до момента в който минава през пластове на атмосферата или други среди като океана.

По този метод хората в аероплан, летящ над земетресение, даже и най-силното, няма да усетят въздействието му. Докато вълните преминат през недрата на Земята и по този метод въздуха, те ще бъдат доста понижени и в последна сметка ще бъдат затрупани от личния звук и придвижване на самолета.

Все още има заплаха

В същото време, съгласно водача Рон Вагнер, към момента има известна заплаха за самолетите по време на земетресение, само че тя е от друг тип.

Пилотът сподели, че е управлявал самолета по време на земетресение, което е попречило на контрола: то е предизвикало спиране на зареждането в наземната база, което е довело до проблеми с навигационните принадлежности на самолета, както и способността на водача да комуникира с ръководителите на полети. Освен това радарният сигнал бr. изгубен и заради това чиновниците на диспечерската работа към този момент не може.r да наблюдават придвижването на самолета.

Пилотът сподели още, че всички тези проблеми са били краткотрайни и са се коригирали от единствено себе си незабавно след включването на спешното зареждане на наземната база.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР