Необичайно слънчевият и горещ 17 септември даде възможност на софиянци

...
Необичайно слънчевият и горещ 17 септември даде възможност на софиянци
Коментари Харесай

Денят на София: Фандъкова и Борисов доволни, че градът се развива успешно


Необичайно слънчевият и парещ 17 септември даде опция на софиянци да посетят доста културни събития, освен това гратис, защото в този ден София отбелязва своя празник. Общинският съвет го уважи с тържествена сесия. Кметът Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) разгласи, че столицата върви в вярната посока, а министър председателят Бойко Борисов е благополучен, че София се развива сполучливо.

Празникът бе открит с церемониален водосвет и гала по издигане знамето на града пред столичния храм-паметник " Света София ". На събитието участваха президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев, само че малцината софиянци, пристигнали да погледат, бяха принудени да следят отдалеко зад опънатите охранителни ленти.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова изрази убеждението си, че София върви в вярната посока, че макар другите позиции и общи разногласия в част от Общинския съвет, постоянно се е стигало до най-хубавите решения. Тя се надява, че представители, въпреки и на разнообразни политически сили в Съвета, ще бъдат дружно и в предлагането да бъде комплициран повече ред в строителството и че по време на европредседателството София ще покаже опциите за сполучлив бизнес и по-добър живот.

Тя напомни, че София ще бъде столица на Европа след няколко месеца. " Милиони очи ще бъдат вперени в нас. Милиони хора ще бъдат наши посетители. Това, което те ще видят, е това, което ние вършим и ще вършим. София е град на образованите хора, на нововъведенията. Вярвам, че никой от нас няма да работи против името на града ", сподели Фандъкова. Тя добави, че не е елементарно градът да се показа почтено, само че " имам вяра, че ще се оправим дружно. Разчитам, че в идващите месеци ще бъдем един тим, който показва града и България ".

Преди церемонията пред храма " Света София ", в Столичния общински съвет тържествено бяха връчени Почетните звания за София за тази година. Почетни жители станаха проф.Васил Николов от Българска академия на науките за разкритията по най-старото населено място на територията на столицата – " Платинум " ; някогашният ръководител на Общинския съвет Владимир Кисьов и Гийом Робер, шеф на Френския културен институт.

Почетни знаци получиха посланикът на Холандия Томас ван Оорсхот, посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, хор " Христина Морфова ", балет " Арабеск " и рок-групата " Щурците ".

Кирил Маричков одобри званието от името на групата, като си разреши да насочи рецензии:

" София се развива в действителност доста бързо и доста добре, само че бих поставил и някои съществени забележки. Комплексите се застрояват по отблъскващ метод. Няма връзки, няма улици, няма зелени площи и то с доста яки многоетажни здания. Ядове ще берем с тая работа в бъдеще. Няма вероятност, няма мащаб. А другояче в центъра – добре ".

През целия ден с безвъзмезден вход работят парк-музей " Врана ", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София и археологическото равнище на базиликата " Света София ", както и Софийската градска художествена изложба. Вечерта в Народния спектакъл " Иван Вазов " ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки достижения в региона на културата.

В 17.30 ч. пред Народен спектакъл " Иван Вазов " има концерт на Софийския духов оркестър.

София чества на 17 септември, когато Православната черква отбелязва Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Решението за тази дата на честване СОС взема през 1992 година
Заради честванията, в центъра има възбрана за престой и паркиране на коли.

Премиерът Бойко Борисов честити православения празник на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София и празника на София. Ето какво написа той в персоналния си профил във Facebook: " Православната черква уважава Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. Честит празник на всички именици. Бъдете живи и здрави. Днес е и Денят на София, благополучен съм, че столицата ни продължава да се развива сполучливо ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР