Необичайно горещо лято или ново нормално състояние? Много хора нямат

...
Необичайно горещо лято или ново нормално състояние? Много хора нямат
Коментари Харесай

Лято в Скандинавия или как адските жеги променят туризма

Необичайно горещо лято или ново обикновено положение? Много хора нямат самообладание да схванат дали тазгодишната гореща вълна в Южна Европа е особеност или част от по-дългосрочен модел, породен от изменението на климата.

Том Марчант, съосновател на основания в Лондон оператор на първокласни пътувания Black Tomato, декларира пред CNBC, че компанията му към този момент е забелязала смяна в интереса на пътуващите, които се надяват да избегнат горещините през лятото.

" Наблюдаваме мощен интерес и предпочитание да се възползваме от скандинавското лято ", споделя той. " Скандинавските дестинации като Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия бележат ясно изразен растеж на продажбите. "

Тенденцията " скандинавско лято “

Интересът към посещаване на Средиземноморието е понижен с 10% за интервала от юни до ноември тази година, съгласно данни, оповестени от основаната в Брюксел Европейската комисия за пътувания, откакто лятото на 2022 година се оказа най-горещото в Европа в историята.

От друга страна, летните резервации за Скандинавия са се нараснали с 37% по отношение на предходната година, споделя Марчант, базирайки се на данни на компанията си. " И чакаме, че този индикатор ще продължи да се повишава ".

Тенденцията за " скандинавско лято " се демонстрира и измежду наемателите на летни жилища, съгласно Expedia Group. Това е изключително очевидно при немските туристи, които пренасочват търсенията си за отмора на север, като ползата към Южна Норвегия се е нараснал с 35% през първите две седмици на юли по отношение на същия интервал на юни, регистрират от компанията.

Данните на Expedia Group демонстрират също по този начин, че ползата на германците към ваканционни жилища е повишен в южните окръзи на Швеция - Скане и Блекинге.

Търсенето на ваканционни жилища от цяла Европа се е нараснало доста в още няколко дестинации, които до неотдавна не влизаха в летните проекти за отмора - Единбург, Шотландия +20%, Рига, Латвия +25%, Талин, Естония +25%.

В цяла Европа ползата към наеми на жилища в южната шведска провинция Смаланд съперничи даже на този към известния испански остров Тенерифе и надвишава интереса към италианския град Римини, сочат още данните на Expedia Group.

Промени в Испания

Испания е най-популярната дестинация за пътешестване в анкетата на Европейската туристическа комисия, извършена измежду повече от 6000 туристи от Европа. Но ползата към нея също се трансформира.

По данни на Expedia Group търсенията на ваканционни жилища в известни места като Коста Бланка, Коста Брава и Майорка остават постоянни от юни до юли, само че ползата към жилищата чартърен се повишава осново по северното крайбрежие на Испания. Търсенето на жилища се е нараснало в Коста Верде, Коста де Кантабрия и в самостоятелната област, известна като Страната на баските.

Алтернативи на гръцките острови

Миналия месец горските пожари в Гърция принудиха десетки хиляди хора да бъдат евакуирани от островите Родос, Корфу и Евия и то до момента в който някои от тях към момента бяха по бански. Гръцките острови са измежду най-предпочитаните места за летни пътувания в Европа, само че Марчант споделя, че някои хора се насочват към други островни групи, ситуирани доста по-на север.

" Лофотенските острови в Норвегия са изключително привлекателни за нашите клиенти със фамилии като идеална опция на гръцките и хърватските острови ", споделя той, изключително " за тези, които не желаят мощната горещина на Средиземно море ".

По думите му „ дестинации като Канада, националните паркове на Съединени американски щати и европейските скрити съкровища като Словения също се оказават изключително известни. "

Италия през есента

Лятото може и да е синоним на пътешестване за мнозина, само че опасността от горещи талази, горски пожари, наводнения и урагани кара някои да изместят годишните си пътувания към други сезони.

Все повече хора избират пътуванията през есенния сезон, които постоянно са с по-ниски цени на хотелите, повече свободни места и по-добри температури, споделя Марчант и прибавя:

" В южната част на Италия Пулия и Сицилия се показват добре, изключително през есента. Все още ще имате топло и слънчево време и през октомври, поради близостта със Северна Африка, само че по-малко тълпи и по-спокойно прекарване. "

Планината заменя плажовете

Заради повишението на летните температури в Европа от ден на ден хора търсят по-високи места и планински местности, споделя още Марчант. " Виждаме възобновен интерес към Доломитите, швейцарските и австрийските Алпи, места като Люцерн и Зьолден ".

Пролетно изследване на Европейската комисия за пътувания измежду повече от 6000 европейци демонстрира, че причина номер 1 за избор на дестинация за пътешестване са " приятните климатични условия “. Затова и в убийствените летни жеги ползата към пътувания до места като Люцерн, Швейцария, през лятото се усилва.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР