Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един

...
Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един
Коментари Харесай

КНСБ: 1427 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на работещ

Необходимият чист месечен приход за прехрана на живота на един работещ, живеещ самичък, е 1427 лева

Това сочат данните на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

От синдиката показаха резултатите от наблюдаване на потребителските цени и заплати за прехрана, заяви Българска телеграфна агенция.    Изчисленията демонстрират, че 2568 лева е общата стойност за тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. 

Доходът, нужен за прехрана, нараства с 1,8% на тримесечна база и 8,1% на годишна база, споделят още от КНСБ.   Повече от 2/3 от работещите не доближават заплатата за прехрана, разясняват още от синдиката.

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява, че 41,3% от хората, които получават трудови хонорари, са с приход до хиляда лева Той уточни, че това са 1,07 млн. души. Димитров направи уточнението, че този % е бил по-висок преди година.

„ Има придвижване към понижаване на хората, които получават тези ниски заплати “, означи той.   Продължаваме нашата борба за нарастване на приходите, с цел да се приближат до средноевропейските, разяснява Димитров.   На минимална заплата от 1 януари 2024 година ще работят много повече от сегашните близо половин милион души, в случай че няма по-сериозно придвижване на приходите.

  През септември 2023 година по отношение на септември 2022 година общата стойност на 20 артикули от „ дребната потребителска кошница “ е повишена с 15,2%, сподели шефът на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ и основен икономист на конфедерацията Любослав Костов.   Намаление през последното тримесечие се регистрира при яйцата - с 1,6%, само че цените нарастват с 24,7 на 100 на годишна база. При млеката има леко понижение от порядъка на 1,2% до 1,4%, само че остават по-високи от цените през същия интервал на м.г., пресмятат от синдиката.   Намаление с 1,6% на тримесечна база и с 11,2% на годишна база има при скотски и растителни масла. Слънчогледовото олио бележи понижение с 5,3%, а на годишна база – с 26,6%.   КНСБ регистрират повишаване на цената на свинско, пилешко и телешко месо.

„ Ръстът следва покачващите се цени на едро на фуражни смески и задържането на добива на месо “, смятат от синдиката. Цената на каймата е повишена с 38%, уточни още Костов.

 Най-скъпо е брашното в България по отношение на другите страни в Европа. „ На трето място сме по скъпотия на краве сирене “, разяснява Костов.   Сравнението сред страните демонстрира, че българите, получаващи минималната работна заплата (МРЗ), могат да закупят кошницата с главните артикули седем пъти за месец.

В Испания с една МРЗ тази потребителска кошница може да се закупи 25 пъти, във Франция – 28 пъти, в Нидерландия – 29 пъти, а в Германия – 34 пъти, показват от КНСБ.   По отношение на приходите от синдиката упорстват за номинален растеж на междинните заплати с най-малко 15% за 2024 година От КНСБ упорстват още за вдишване на ангажимент за допустимо най-бързо транспониране на директивата за съответни и обективни минимални заплати на Европейска комисия.

  Разходите за прехрана на живота гладко не престават да нарастват, удостовери Виолета Иванова, заместник-директорът на ИССИ на КНСБ.   Тя добави, че въпреки всичко „ има затихващи темпове “, като от началото на годината се следи стабилизиране на цените на тока за бизнеса, само че разноските остават на доста по-високо равнище по отношение на предкризисния интервал. Иванова добави, че цената на тока за бизнеса спада със 73% на годишна база и доближава 199 лева за мегаватчас.   Наблюдава се понижение на цените и на природен газ. При петрола също се записва понижение с 1% на годишна база.   Нарастват цените на производител при добивната индустрия, производството на питиета, тютюневи произведения, облекло. Производството на лекарствени субстанции и артикули бележи растеж на цените с 11,3% съгласно КНСБ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР