Нелегалният износна лекарства остава извън Наказателния кодекс, решиха депутатите в

...
Нелегалният износна лекарства остава извън Наказателния кодекс, решиха депутатите в
Коментари Харесай

НС отхвърли идеите на БСП за криминализиране на контрабандата на лекарства

Нелегалният износна медикаменти остава отвън Наказателния кодекс, взеха решение депутатите в сряда като отхвърлиха на първо четене предлагани от Българска социалистическа партия промени. Законопроектът на левицата, които отлежава половин година, беше подсилен от 63 депутати, 39 бяха " срещу " и 53 се въздържаха.

С измененията се оферираше основаването на нов дипломиран състав за контрабанда на лекарствени артикули в хуманната медицина в огромни размери.

С измененията се оферираше да се криминализира производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените артикули в хуманната медицина, когато тези действия се правят в нарушаване на закона. Предложената глоба беше до шест години отнемане на независимост.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Йорданов прикани за поддръжка на законопроекта и даде за образец следващия случай на незаконно изнесени медикаменти от България отпреди ден, когато 28 хиляди опаковки контрабандни медикаменти за онкоболни са били открити в Истанбул. По думите му това “не е елементарна търговия, а става въпрос за живота на българския народ “.

Опонира му Христиан Митев от " Обединени патриоти ", който съобщи, че зад тези промени се крие фактически благорония концепция, само че формата не била подобаваща, също така към този момент имало незаконен състав в Наказателен кодекс.

Димитър Лазаров от ГЕРБ също уточни, че кражбата на медикаменти се санкционира по други параграфи. “С този текст при всяка продажба на медикаменти без рецепта, ще вкарвате аптекарите до шест години в пандиза “, разяснява той.

Колегата му Данаил Кирилов (ГЕРБ) напомни, че явно дебатът в правната комисия с основния прокурор по тематиката е въодушевил Българска социалистическа партия да внесат тези промени. Той уточни, че тогава е била изразена позиция, че би трябвало да се планува подобен състав, само че би трябвало доста деликатно да се уточни, в това число доказването, глобата и последствията. По думите му този законопроект на Българска социалистическа партия е следващото “спешно нахвърляно недоносче, което създава резултат в публиката, само че не и първокласен резултат в законодателната процедура “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР