Нека оставим настрани въпроса дали е добре в Слънчев бряг

...
Нека оставим настрани въпроса дали е добре в Слънчев бряг
Коментари Харесай

Ако това работи един вицепремиер, на следващите избори ще се кандидатирам за бог...

Нека оставим встрани въпроса дали е добре в Слънчев бряг е добре да има шумни нощни заведения или не. Този курорт към този момент се е брандирал като алкохолна дестинация и не съм сигурен дали в миналото може да придобие друга туристическа популярност с изключение на на гръмък ваучър за младежи.

Нека оставим настрани и въпроса дали аз бих отишъл в Слънчев бряг, в случай че ненадейно стане спокоен курорт.

Нека (за улеснение) приемем, че всички ние желаеме да се съблюдават разпоредбите и всички ние желаеме нощем след 23 часа даже и в Слънчев бряг да можеш да се наспиш, а не да подскачаш в барабанен темп. И освен в Слънчев бряг, а във всяко кътче на Родината, където живеят или почиват хора.

Та дано приемем (пак единствено за улеснение), че идеята на Валери Симеонов да пребори шума, е благородна, безкористна и уместна.

И в този момент, след всичките тези ангажименти, дано се запитаме:

Това ли е най-ефективният метод да реализира идеята си?

Това ли е работата на един вицеприемиер - да нахлува нощем по нощните заведения, да конфискува уредби, да арестува ди джеи и плаши дечурлигата? Ако това е длъжностната характерност на един вицепремиер, на идващите избори мисля да се кандидатирам за господ - обидно лесна и малко просташка ми наподобява работата на вицепремиера.

Един вицепремиер, в чийто сектор попада шумовото замърсяване, би трябвало да обезпечи система, която да подсигурява нужната тишина, без да се постанова той да заляга с устройства по храстите да мери децибелите. Система, която обезпечава възможни равнища на звук всяка нощ, а освен при посещаване на вицепремиера. И освен в Слънчев бряг, а даже и тук-там, където вицепремиерът не е стъпвал, в никакъв случай няма да стъпи и даже не е чувал.

Такава система на доктрина в България има, само че не работи. И в случай че Валери Симеонов желае да се пребори със шума, има неповторимата опция да я оправи.

Е, в случай че задачата е да рекетира притежателите на заведения, че може да им направи инспекция, само че може и да не им направи, тогава системата за надзор на шума ще си остане неработеща.

Но тъй като за облекчение приехме, че Валери Симеонов има най-хубави планове, ние ще му разбираем

къде се чупи системата,

пък по това дали ще я оправи, ще заключаваме каква упоритост го е движила в акциите му.

Проблемът е в остарял юридически номер, който се вкарва във всеки закон, чиято цел е да не работи. Един управлява, а различен замерва. Дали една дискотека подвига звук или не, би трябвало да откри кметът или назначено от него длъжностно лице. Но той не може да откри това, тъй като не може (а и няма право) да замери шума. И Валери Симеонов да залегне в шумата и да мери шума - все тая, и хиляда децибела звук да мери, отново санкцията ще падне в съда, тъй като единствено контрольор от районната здравна ревизия има право да извърши замерването и да удостовери дали равнището надвишава избраните децибели.

На доктрина здравната ревизия би трябвало да спомага на локалната власт. Теориите са едно, практиката е друго.

На процедура здравният контрольор има работно време. То нормално завършва в 17:30 ч. След това никой с топ не може да го накара да върви нощем по нощни заведения и да мери шума.

Все отново обаче някой е помислил за това и е въвел денонощен график - да, в действителност има инспектори, които работят и нощно време. Както е по закон, на тях им се заплаща двойна отплата за труд отвън регламентираното за институцията работно време. Фондът работна заплата е регламентиран още предходната година с бюджета. В него, естествено по-голямата част от инспекторите работят през деня, а на скъпите нощни смени има един контрольор. Така през деня, когато дискотеката не работи, има доста хора, които могат да измерят шума. Нощем, когато дъни свиреп, има един за 100 нощни заведения.

Същото е и с избраното от кмета длъжностно лице. Неговото работно време е през деня. За нощен труд би трябвало да му платят изключителни.

Ако някой кмет или шеф на РЗИ се върже на акъла на Валери и стартира постоянни нощни инспекции, най-вероятно ще изгърми бюджета за нощен труд и ще остави чиновниците си без заплати в края на годината.

Но дано предположим, че кметът или началникът на РЗИ е задоволително разтропан и на това ще му откри колая.

По-големият проблем е, че никой няма по какъв начин да си свърши работата самичък.

Ако ти, жителят Х, решиш да се оплачеш, че в този миг 4,15 часа сутринта, дискотеката насреща подвига звук, би трябвало да се оплачеш в кметството. В 4,15 сутринта, естествено в кметството няма никой.

Затова ти, жителят Х, се оплакваш на телефон 112 и в случай че си изключително скучен, позвъниш 19 пъти и като сътрудника Васко Иванов (в негово следствие отпреди години) ги заплашиш, че си публицист и ги записваш, може би вероятно от 112 ще пратят патрулка да ревизира какво става.

Дори служителите на реда да не седнат да пият със притежателя на заведението (както направиха тези в следствието на Васил Иванов), а откровено да желаят да си свършат работата, те отново нищо не могат да създадат. Защото служителите на реда не могат да викнат здравния контрольор. Могат да уведомят служителя от локалната администрация, на който кметът е упълномощил тази активност, само че нали към този момент се уточнихме, че той по това време не работи.

Сутринта в 8:30 промяната на тези служители на реда към този момент ще е изтекла, само че в случай че някак си предположим, че те останат след работно време, с цел да напишат докладна и да уведомят управлението за казуса и някак си управлението се задейства и откри избрания от кмета чиновник за битка с шума, отново резултатът ще е нулев.

Защото нарушаването би трябвало да бъде открито сега. На сутринта, когато дискотеката е затворила и потънала в тишина, нито служителят, нито инспекторът, нито служителят на реда могат да създадат каквото и да било.

За да проработи тази тромава система, страната е измислила процедура, която е толкоз тромава, че няма по какъв начин да проработи, с изключение на за рекет. Процедурата се назовава " взаимни инспекции " и е характерен образец по какъв начин се разхищава държавен запас, единствено с цел да може работата да се прави мъчно и рушветите да се съсредоточат в едно лице, с цел да е по-лесно отчитането им нагоре.

Как се прави " взаимна инспекция "? Кметът (или избраното от него лице) прави обосновано съмнение, че дискотека Х в събота против неделя в 4,15 през нощта ще подвига звук. Пише писмо до РЗИ и до полицията да му спомага. Обикновено полицията и РЗИ намират метод да му охладят ентусиазма за нощен труд, само че в случай че кметът е настойчив и работата стане напечена, се задействат подводниците и оповестяват на притежателите на нощни заведения, които са на абонамент за такива услуги, че тогава и тогава ще има инспекция. Когато инспекцията пристигна, тези които в друго време са най-шумни, в този миг са по-тихи от водата. Отнасят го тези, които си мислят, че са тихи и по тази причина няма смисъл да си заплащат. Не знам дали по морето има такива " неопетнени ", само че в София е цялостно с дребни скромни кръчми, които не ти разрешават след 23 часа и цигара да изпушиш пред входа, тъй като непрестанно чакат инспекция на " здравните ".

Разбира се, че може по-добре

Разбира се, че в един по-добър свят, в който вицепремиерът знае какво работи, може да се построи система, в която всеки жител да може да подаде сигнал за нарушаване, способният чиновник да откри дали в действителност има нарушаване и да наложи санкция.

Разбира се, че това може да стане без никой, с изключение на притежателят на заведението да разбере. Тази вечер 1000 лв., идната 5000, по-следващата 10 000 и да забележим дали ще продължи да подвига звук над нормите. Ако на дечурлигата вътре им е прекомерно безшумно, освен той, а и стотици други притежатели, ще си шумоизолират нощните заведения или ще ги изместят на задоволително разстояние от хотелите. Така е във всички страни, които претендират за фамилен туризъм. В дестинациите, които се брандират като юношески, музикален или алкохолен туризъм е тъкмо противоположното - колкото по-шумно, толкоз по-добре.

Но нито в едната, нито в другата дестинация няма туристическа услуга " влизане на полиция в дискотеката ", " арест на диджея ", " пребъркване на джобовете ", " анулация на концерт, поради възможна акция на вицепремиера ".

Подобни самодейности могат единствено да разбият така и така нежната популярност на България като подобаваща за младежи дестинация. Освен в случай че не наложим туристическия артикул " нощна среща с вицепремиера " измежду шведските младежи. Знаеш ли, може пък и повече да се харчи от настоящето тривиално напиване.

Анкета Одобрявате ли акциите на вицепремиера Валери Симеонов против шумните заведения в Слънчев бряг? Удари ги, Валери! Одобрявам, само че не е работа на вицепремиер да се занимава с това. Няма резултат, работи на парче. Оставете хората да купонясват. Оставка! гласувай резултати
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР