Неизвестен по-рано вид бегония са открили ботаници в окръг Медог

...
Неизвестен по-рано вид бегония са открили ботаници в окръг Медог
Коментари Харесай

Неизвестна гигантска бегония е открита в Тибет. Тя достига 3,5 метра

Неизвестен по-рано тип бегония са разкрили ботаници в окръг Медог в Южен Тибет. Нейните представители могат да доближат три метра и половина височина, което ги прави най-големия тип бегонии. Описанието на растението е оповестено от научното списание PhytoKeys.

Към рода Бегония се отнасят треви и шубраци, които порастват в тропическите региони на Евразия и Америка. Общо са известни повече от 2000 типа бегонии, някои от които са станали известни измежду градинарите и феновете на домашни цветя заради способността си да порастват при съвсем цялостно неявяване на слънчева светлина.
В Тибет сътвориха небесен резерват
В Тибет сътвориха небесен резерват. Площ от 2,5 хил.кв. М е получила изключително статут на охранявана зона от тъмното небе, където астроном...
Прочети повече
Ботаници под управлението на Даи-Ке Тиан, професор в Шанхайския център за проучване на растенията на Китайската академия на науките, са разкрили най-големия тип бегонии в Южен Тибет. По височина представителите на този тип могат да доближат 3,5 м, а техният " дънер " нараства до 12 см в диаметър, оповестява ТАСС.

Учените разкрили този тип в окръг Медог, до момента в който изучавали растения, които виреят по крайбрежията на потоци и планински реки на височина 400-1400 м. По време на експедицията Тиан се натъкнал на извънредно висока бегония, чиито цветя не съумял да доближи и чието стъбълце не могъл да обхване с пръстите на едната си ръка.

Ботаниците изучили в детайли растението и стигнали до заключението, че то принадлежи към незнаен до момента тип бегонии. Нарекли я Begonia gigantica. В хода на по-нататъшни експедиции учените открили, че популациите на това растение са извънредно фрагментирани. Тоест тези бегонии би трябвало да бъдат включени в Червената книга, с цел да се предпазят от изгубване, обобщават учените.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР