Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност:

...
Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност:
Коментари Харесай

Източноевропейците наистина търпят много

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изминал период на валидност: над 200 сезонни служащи от Румъния стачкуват край Бон против своя шеф. " Случилото се с тях е скотщина ", разяснява локално издание, представено от Deutsche Welle.
Сезонни служащи от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител " Ритер " в Борнхайм, покрай Бон, стачкуват от няколко дни против мизерните условия, в които са настанени, както и против ниските хонорари. Те настояват, че за един месец работа са получили едвам 200 или даже единствено 100 евро.

Към компания " Ритер " все още са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния особено за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и приказва добре немски език. Работи в туристическия отрасъл, само че заради рецесията от ковид, останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето. " Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едвам по 100 или най-вече 200 евро. За цялостен месец работа, това е твъре малко ", споделя тя пред локалния вестник " Генерал Анцайгер ". И Сотри до момента е получила единствено три от обещаните 4 предплатени заплащания, които били прекомерно дребни.
Не единствено заплащането обаче се оказва проблем. Румънците стачкуват и против изискванията, в които са настанени - те спят в контейнери, сложени директно до една пречиствателна станция и линия на влака. Оплакват се, че пространствата не се отопляват, както и че получават храна с изминал период на валидност. Розалия Сотри споделя, че е трябвало със лични пари да закупи дребна електрическа печка, с цел да отоплява контейнера, в който е настанена, дружно с още трима свои сътрудници - мъже и дами. " Генерал Анцайгер " разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в извънредно положение. 29-годишната румънка споделя също, че на закуска получавали самун и салам с изминал период на валидност.
От компания " Ритер " оповестяват, че служащите ще получат цялостните си заплати откакто завърши реколтата. Румънците обаче се тормозят, че няма да видят парите си, както и че заради липса на финансови средства няма да съумеят да се завърнат в родината си.

От месец март компания " Ритер " се намира в процедура по нестъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните служащи от Румъния, разяснява " Генерал Анцайгер ". Главният редактор Хелге Матисен написа следното: " Сезонните служащи са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, защото са подвластни от заплащането. Представете си какво би трябвало да се е случило, с цел да се вдигнат в този момент на митинг. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш естествени условия на живот - това е просто скотщина ".
Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни служащи нямат никакво лоби, те не получават никаква поддръжка. " Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега коронакризата разкрива злоупотреби, които съществуват от дълго време ", написа още основният редактор на изданието.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР