Негово Превъзходителство Йорам Елрон е новият извънреден и пълномощен посланик

...
Негово Превъзходителство Йорам Елрон е новият извънреден и пълномощен посланик
Коментари Харесай

България и Израел ще си сътрудничат в областите водоснабдяване и ИТ технологии

Негово Превъзходителство Йорам Елрон е новият ексклузивен и пълномощен дипломат на Държавата Израел у нас. След като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев и получи агреман от външно министерство за поста, той стартира срещи с разнообразни организации. Йорам Елрон е посетил и БТПП, където е имал диалог с ръководителя й Цветан Симеонов.

Двамата са дискутирали настоящото положение на търговско-икономическите връзки сред двете страни. Цветана Симеонов е срещнал дипломат Елрон с участието на Палатата в интернационалните организации, с работата на Търговския указател на БТПП и с Арбитражния съд към Палатата. Отбелязан е ползата от страна на бизнеса и от двете страни за усилване на съдействието в областите водоснабдяване и осведомителни технологии.

Израел е значим и перспективен външнотърговски сътрудник на България. Двустранните търговско-икономически връзки имат дългогодишна история и се развиват позитивно на база на добре построената договорно-правна база. Активната замяна на визити на най-високо ниво сред двете страни е от огромно значение за разширението на двустранното съдействие в региона на стопанската система, вложенията, търговията и туризма. Президентът Румен Радев беше на публично посещаване в Израел през март предходната година по покана на сътрудника си Реувен Ривлин. През ноември 2018-а министър-председателят Бойко Борисов посрещна израелския министър председател Бенямин Нетаняху у нас. Тогава се означиха опциите за съдействие в региона на сигурността. Продължават диалозите за взаимни планове и действия във военната област, даже и във военното произвеждане във връзка с създаването на особено съоръжение. Това пък ще разреши разширението на съдействието и в доста други области - в стопанската система, науката, осведомителните технологии.

Между двете страни към този момент работи ново Споразумение за икономическо съдействие, на база на което сред страните се основава Българо-израелска смесена комисия за икономическо съдействие. С решение на Министерския съвет за ръководител на българската част на смесената комисия с Израел е избран министърът на туризма. Очаква се свикването на първата сесия на комисията.

Ефективна роля за подкрепяне на контактите сред компаниите от двете страни и за провеждането на разнообразни бизнес конгреси играят Израело-българската комерсиална камара (създадена през май 1989 година, със седалище в Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (създадена през април 1993 година, седалище в София).

През последните години стокообменът сред България и Държавата Израел се развива динамично, като се записват по-високи размери спрямо предходното десетилетие и диверсифициране на структурата, която обаче предстои на по-нататъшно усъвършенстване и обогатяване поради експортните благоприятни условия на двете страни.

Стокообменът сред България и Израел за първото полугодие на този година се е нараснал с близо 20% по отношение на същия интервал на 2018-а, достигайки 92.6 млн. щ.долара. Това се дължи на записания растеж от към една трета в българския експорт. Отчетено е покачване при продажбите на български нефтени масла, пластмаси и стъкло, а в същото време е осъществен и забележителен експорт на пшеница. Израелският импорт за първите шест месеца възлиза на 29.9 млн. щ.д. и регистрира слаб растеж от 5.3% по отношение на същия интервал на предходната година.

Допълнителни благоприятни условия за увеличение на взаимната търговия дава утвърденото на 23 октомври 2012 година от Европейския парламент Споразумение за асоцииране за оценка на сходството и приемане на промишлените артикули (ОСП) с Израел - рамково съглашение, което признава израелските стандарти за равностойни на европейските стандарти.

Структурата на износа/вноса е прекомерно разнообразна, само че поради експортните благоприятни условия на двете страни, предстои на усъвършенстване и обогатяване, означават от икономическото министерство.

Следва да се означи, че доста от израелските компании, разрастващи активност в България, са записали български компании и осъществяваните от тях вложения се регистрират като такива от български юридически лица, а не от непознати. Освен това множеството огромни израелски компании, осъществяващи капиталови планове в България, осъществят активност посредством свои филиали, основно такива в Холандия и Австрия.

Следва да се означи, че доста от израелските компании, разрастващи активност в България, са записали български компании и осъществяваните от тях вложения се регистрират като такива от български юридически лица, а не от непознати. Освен това множеството огромни израелски компании, осъществяващи капиталови планове в България, осъществят активност посредством свои филиали, основно такива в Холандия и Австрия.

Повече от 210 000 туристи са посетили България през предходната година.
Потенциал за съдействие има и в региона на енергетиката и по-специално присъединяване на България амбициозния план (т.нар. Източносредиземноморски проект) за доставка на природен газ до Гърция и по-късно към Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР