Неговият глас не може да бъде сбъркан с никой друг.

...
Неговият глас не може да бъде сбъркан с никой друг.
Коментари Харесай

Лучано Павароти – големият трубадур, който вярваше, че музиката ще спаси света

Неговият глас не може да бъде сгрешен с никой различен. Нито харизмата, нито държанието му на сцената, нито геният му имат аналог. Защото името му е Лучано Павароти – трубадурът, който възроди операта. Човекът, който надскочи определението тенор, излезе отвън рестриктивните мерки на оперното пеене и се трансформира в исполин на попкултурата!

Лучано Павароти, именуван Големия, един от най-великите лирични артисти на всички времена, и безспорно най-популярният от дните на Енрико Карузо насетне, е роден на 12 октомври 1935 година в Модена, Италия.



През 90-те години, посредством основно на него, оперната музика, която по принцип се счита за елитарна и налична повече за богати, докосна сърцата и на всички тези, които в никакъв случай не бяха пристъпвали през прага на оперен спектакъл.

На  6 септември 2007 година, на 71-годишна възраст, колосът на оперното изпълнителско изкуство – Лучано Павароти, си отива от този свят, оставяйки след себе си незаличима диря от блестящата си кариера.



Почитаме неизмеримия му гений с фрагменти от негови мисли и откровения за операта, живота и любовта:

" Аз съм доста елементарен човек. Въпреки всичко, което ми се е случвало, аз се стараех да остана елементарен човек – подобен, какъвто започнах. "
" Павароти: Моят свят " (1995)

" Всеки ден си подсещам за всичко, което ми е било дадено… Когато пеете, вие в никакъв случай не знаете по кое време може да загубите гласа си и това ви кара да цените времето, през което към момента пеете хубаво. "
" Павароти: Моят свят " (1995)



" В операта, както при всяко изпълнителско изкуство, с цел да бъдете издирван и да налагате високи възнаграждения, би трябвало да бъдете безспорно добър, само че също и прочут. А тези двете са напълно разнообразни неща. "
" Павароти: Моят свят " (1995)

" Като форма на изкуството операта е рядко и удивително създание. Според мен тя показва човешката драма по този начин, както не може да бъде изразена по никакъв различен метод, или най-малко не по този начин красиво. "
" Павароти: Моят свят " (1995)



" Нищо от това, което ми се е случвало, не ме е карало да се усещам тъмен или подтиснат. Аз обичам живота си. "
" Павароти: Моят свят " (1995)

" Мисля, че най-важната характерност, която владея, е, че когато включите радиото и чуете, че някой пее, вие знаете, че това съм аз. Не бъркате гласа ми с никой различен. "
Ню Йорк Таймс, 7 септ. 2007



" Аз върша хората щастливи. Мисля, че Бог е целунал моите гласови струни. "

" Мисля, че живот в музиката е красиво прекаран живот и аз точно на нея съм посветил целия си живот. "

" Мечтая да се събудя един път измършавял с 20 кг и да хвърча! "

" Музиката е изумително средство, което може да съедини хората дружно, да унищожи всички бариери. Хората, изключително през днешния ден, се нуждаят от нещо положително. Спортът и, несъмнено, музиката ще спасят този свят. "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР