Нефтен гигант разкри за първи път финансовите си показателиApple вече

...
Нефтен гигант разкри за първи път финансовите си показателиApple вече
Коментари Харесай

Apple отстъпи короната на най-печеливша компания

Нефтен колос разкри за първи път финансовите си индикатори

Apple към този момент публично не е най-печелившата компания в света (източник: Apple)

Няколкогодишното царуване на Apple като най-печеливша компания в света завърши. Производителят на iPhone отстъпи първото място на нефтена компания от Саудитска Арабия.

Почти два пъти по-висока е облагата на Saudi Aramco за 2018 година, спрямо тази на Apple. Нефтената компания е на плюс 111 милиарда $, до момента в който ИТ корпорацията от Купертино завоюва 59,53 милиарда $ за последната финансова година.

Данните на Saudi Aramco са тествани от консултантската компания PricewaterhouseCoopers. Огромната разлика не дава огромни шансове на Apple да си върне короната на най-печеливша компания. Приходите на саудитската компания възлизат на 356 милиарда $ през 2018 година

Очевидно Saudi Aramco не за първи път е най-печеливша компания в света, само че едвам в този момент нефтеният колос разкрива финансовите си индикатори, защото се приготвя за първично обществено предложение на акции (IPO). Очаква се IPO-то на компанията през 2021 година да бъде най-голямото в историята.
още по тематиката
Трета по облага е Samsung с резултат от 35,1 милиарда $. Следват холдингът Alphabet, под шапката на който оперира Гугъл, и финансовият конгломерат JPMorgan – и двете компании имат облага от $30,7 милиарда

Шестата позиция е за Shell с резултат 23,4 милиарда $, следвана от Exxon Mobil с 20,8 милиарда $ и онлайн търговецът Amazon на осмо място с облага от 10 милиарда $ през 2018 година

Apple стана най-печеливша през 2015 година, когато реализира 53,4 милиарда $ – връх в историята на обществените компании – и детронира ExxonMobil с нейните 45,2 милиарда $ от 2008 година Успехът на Купертино бе способстван от мощното търсене на iPhone в Китай.

В рейтинга за предходната година Apple удържа първа позиция с резултат от 48,35 милиарда $. Samsung пък заемаше пето място с облага от 36,58 милиарда $, до момента в който Microsoft беше 16-та, Фейсбук – на 19- то място, а Гугъл – на 25-то.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР