Недостиг на жилища и празни офиси – това е глобалната

...
Недостиг на жилища и празни офиси – това е глобалната
Коментари Харесай

Жилища няма, а офисите са празни. Ето как проблемът може да се реши

Недостиг на жилища и празни офиси – това е световната наклонност в пазара на недвижими парцели, подбудена от изискванията на отдалечена работа и климатичната рецесия.

Решение на казуса обаче има, съгласно архитекти, които оферират по какъв начин неизползваните търговски площи могат да се трансфорат в жилища, написа BusinessInsider.

Стивън Пейнтър, специалист по преустрояване на офиси в архитектурната компания Gensler, счита, че празните офис здания имат бъдеще като съвременен, нов тип жилища.

Подобно на таванските жилища, преустроени от някогашни индустриални пространства, които се трансфораха в едни от най-желаните жилища в Манхатън, Ню Йорк, някогашните офиси оферират неповторими характерности и история, които не можете да намерите в нова постройка.

" Голяма част от преустройствата на здания в този момент оферират по-добър артикул от новопостроените жилища, тъй като никой не строи с толкоз високи тавани, с забавна структурна система, с наследствена фасада или с тухлена обшивка ", изяснява Пейнтър.

Дори в най-лошия случай, когато пространствата са необичайно ситуирани или едва осветени, може да имат неповторими преимущества.

" За доста хора е все едно дали в спалнята им влиза доста дневна светлина, в случай че това значи, че наемът е по-евтин или живеят на пет минути пешком от работата си ", споделя Марк Хоган, проектант от Сан Франциско, който поучава градската администрация във връзка с промените, свързани с преустройството на офиси.

Но обновяването на остарели офис здания не е елементарна задача.

BusinessInsider беседва с четирима архитекти, които имат опит с такива планове. Според тях превръщането на кабинети или конферентна зала в обитаемо пространство е обвързвано с решаването на голям брой проблеми, в това число неработещи, неприятно изолирани прозорци и прекомерно тъмни пространства в сърцето на небостъргачи.

Най-трудната част от процеса на преустрояване идва преди началото на строителството: изборът на постройките, които да бъдат преустроени, споделя Пейнтър.

Той и екипът му са създали логаритъм за установяване на постройките. Вземат се поради размерът, разположението, местоположението и степента на възобновяване на фасадата. От 950-те здания, които той и екипът му са изследвали, единствено 30% са подобаващи за преустрояване.

Хората от сектора ги назовават " здания на Златните камъни ". " Ако уцелите вярната постройка, можете да извършите в действителност страховит план. Ако започнете с несъответствуваща, нямате никакъв късмет. ", споделя архитектът.

По-старите здания нормално се трансформират по-лесно в жилища, в сравнение с новите небостъргачи. Това се дължи на обстоятелството, че постройките, издигнати преди климатизацията, нормално имат по-малки етажни площи, като вътрешността им е на не повече от 25 или 30 фута от прозорци, които могат да се отварят.

По-новите здания постоянно имат по-дълбоки етажни плочи и прозорци, които не се отварят, което може да направи преустройството мъчно, защото жилищните здания се нуждаят от светлина, въздух и бани.

" Много по-стари здания, които са с U-образна или E-образна форма, или с по-малка повърхност, са идеални претенденти за преустрояване ", споделя Чарлз Блозис, проектант и строителен инженер от Сан Франциско.

В някои случаи, изключително когато става въпрос за високи здания, е по-икономично да се разрушат старите офиси и да се заменят с нови жилища.

Първата стъпка при трансформацията е да се дефинира къде ще бъдат ситуирани стълбищата, с цел да дават отговор на актуалните противопожарни условия, изключително в по-стари и по-малки здания. В Съединени американски щати множеството жилищни здания с височина над 4 етажа би трябвало да имат две стълбища и изходи. Те би трябвало да бъдат свързани с кулоар и това дефинира метода, по който ще бъдат ситуирани жилищата към тях.

" В Сан Франциско има доста съществуващи здания, които имат противопожарно стълбище като втори излаз ", споделя Марк Хоган. " Сграда, която променяте, би трябвало да се приведе в сходство с разпоредбите, тъй че прибавянето на спомагателни стълби е сериозна интервенция и ще промени наличната площ фрапантно. ", акцентира специалистът.

Ключов миг в интериорния дизайн на преустроените здания е оптималното потребление на външните стени на пространствата, с цел да се обезпечи допустимо най-вече светлина и въздух във всяко жилище.

В някои по-нови офис здания архитектите отстраняват част от центъра на постройката, с цел да основат вътрешен двор или шахта за въздух и светлина. Понякога изгубената повърхност се компенсира посредством прибавяне на няколко етажа към постройката.

Джон Четра, проектант от Манхатън, който работи по преустройства на офиси от 80-те години на предишния век, управлява втория по величина план за преустрояване на офиси в жилищни здания в Манхатън.

В постройката на улица " Уотър " 25 във финансовия регион се обитават офисите на JPMorgan, а в този момент в нея би трябвало да има 1300 жилището. Но първо се възнамерява да бъдат отстранени елементи от центъра, в това число непотребните асансьори и да бъдат добавени нови етажи. " Създадохме „ дупка в поничката “, с цел да вкараме светлина и въздух в средата на пространството. Изграждаме и нови 10 етажа. ", изяснява Четра.

Не във всички здания обаче може да се извърши сходна реорганизация. Основите на някои просто не устоят на спомагателната тежест на новите етажи.

Промяната на предназначението на остарялата постройка води непроменяемо и до условия да дава отговор на актуалните строителни правила.

Това включва актуализации като сеизмично преоборудване и съблюдаване на стандарти за енергийна успеваемост. Новите водопроводни, механични, отоплителни, вентилационни и климатични системи също са част от строителния развой. Обновяването на фасадите и прозорците също е скъпо, само че належащо начинание. Много здания, изключително издигнати след 1960 година, обаче нямат отваряеми прозорци, а даже да имат, те не дават отговор на актуалните стандарти за енергийна успеваемост, допълват специалистите.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР