Недостатъчно – най-разпространеното мнение за свършеното от правителството на Кирил

...
Недостатъчно – най-разпространеното мнение за свършеното от правителството на Кирил
Коментари Харесай

Какво свърши за 100 дни кабинетът Петков


Недостатъчно – най-разпространеното мнение за свършеното от държавното управление на Кирил Петков през първите 100 дни, откогато е на власт. Така ли е? Петър Чолаков проучва работата на кабинета дотук.

Кабинетът " Петков "

Във въпроса „ Какво направи кабинетът `Петков` за 100 дни ” има измама. ГЕРБ не ръководят към този момент близо година. От май 2021 има „ новаторски държавни управления ”, в това число първото от тях бе с присъединяване на Кирил Петков и Асен Василев. А другояче късият отговор гласи: незадоволително.

Трудната борба с корупцията

Още не можем да забележим резултата, да вземем за пример, от фамозната стратегия за на Политическа партия. За да има справедливи социологически данни, по които да съдим, ще е нужна, несъмнено, най-малко година. Най-рано през 2023 ще гледаме индикаторите на Трансперънси, Евробарометър и прочие и ще съпоставяме какво, съгласно интервюираните, е направено за редуцирането на корупцията у нас през 2022 спрямо, примерно, 2020-а.

За сполучливата битка с корупцията „ на гише ” може доста да направи електронното ръководство, поверено на министър Божанов. Очаква се приложението за електронна идентификация да проработи през есента на 2022.
Редакцията предлага
Съдебната промяна, която е главен приоритет на обединението, е към момента в зародиш. Промените в Закона за правосъдната власт не са гласувани в пленарна зала. Те " минаха " единствено през правната комисия, която " отстрани " профилираното правораздаване. Все отново, би трябвало още тази седмица да има " развиване " в Народно събрание.

Реформата на не се е случила, въпреки Цацаров към този момент да не я оглавява.

Гешев, който си стои отпред на прокуратурата, сякаш означи точка с. Акцията на Министерство на вътрешните работи надалеч не бе " ювелирна ". Да, видя се, за следващ път, че Главният, сякаш, работи като. Само че всичко това не е вест. Петков и Рашков останаха с празни ръце, а радостното „ пиене ” на реформаторското войнство завърши скоропостижно и с тежък махмурлук.

Тези, които желаят промяна в прокуратурата, се надяват, че Гешев ще бъде заменен наесен – след измененията във Висш съдебен съвет. Чака се и нишан от европрокуратурата, която разгласи, че проверява висши обществени фигури от България.

Пандемията, бедността, войната

Кабинетът поведе и битка с „ антиваксърството ”. Тази непопулярна, само че основана на медицината политика, сподели Петков като общественик, който може да устоява на изкушението да се пусне по лесната писта на популизма. Въпреки напъните, България остава най-слабо имунизираната в Европейски Съюз: цялостен курс на имунизиране са минали 30% от популацията – при над 70% приблизително за Европейски Съюз.

Отново най-малко година ще е нужна, с цел да можем обективно да съдим дали страната се откъсва от лапите на бедността и неравенството, по които сме първенци в Европейски Съюз. Само с дейности като повишението на МРБ на 710 лева от 1 април това няма да стане скоро.

В сферата на висшето обучение министър Денков готви огромни промени. Ползите от концепцията за сливане на университети за мен са неразбираеми. Пожелавам триумф на министъра, само че не мога да не отбележа, че през годините се нагледахме на плеяда от реформатори и поредност разочароващи резултати.

Правителството не може да бъде упреквано за неприятното " интернационално състояние ", което рефлектира и върху стопанската система: войната в Украйна, скокът в цените на горивата, растежът на инфлацията и прочие Но енергийният „ мораториум ” бе оценен от множеството икономисти като противоречива, популистка мярка.

Все още сме мощно подвластни в енергийно отношение от Кремъл. Газовата връзка с Гърция, забатачена от ГЕРБ, би трябвало да е подготвена през юни. Ако това стане, съгласно премиера, ще спадне с 1/3, а възможното решение на съветския президент Путин да „ врътне кранчето ” няма да ни сложи на колене.

Петър Чолаков

Във външнополитически проект страната продължи да стои в разкривен стоеж. Русия ни разгласи за неприятелска страна, въпреки вицепремиерката от Българска социалистическа партия да е твърдо срещу. В кръга на шегата: Нинова, Янев, който бе заставен да си тръгне от държавното управление, и Костадинов би трябвало повече да се стараят.

Демократична България, а и вицепремиерът от Политическа партия Василев, са на пронатовски позиции и „ за ” изпращане на оръжие за Киев. Президентът Радев, който " вкара " Петков и Василев в политиката, пък не вижда проблем в това България да финансира Путин, като заплаща.

Пак избори?

Предсрочен парламентарен избор, към този момент, не се задава: курсът на ГЕРБ към събаряне на кабинета ще го сплоти, а на множеството хора им омръзна от избори. Ако перифразираме поговорката the proof is in the pudding, кабинетът още меси баницата за електората и, май, занапред ще я пече. Тези, които чакат към този момент година да усетят смяната, си остават най-много с очакванията. И с чаровната усмивка на Петков.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР