Не трябва да забравяме тази агресия от страна на Русия

...
Не трябва да забравяме тази агресия от страна на Русия
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Руската агресия в Крим връща много страници в човешката история

Не би трябвало да забравяме тази експанзия от страна на Русия в Крим, която връща доста страници в човешката история. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов на конференция на тематика " Четири години от окупацията на Крим: Има ли излаз от задънената улица ", която се организира в Дома на Европа.

Симеонов добави още, че ограниченията, взети от международната общественост, против дейностите на Русия са безрезултатни. Той акцентира, че демократичните страни би трябвало да се единни в своята позиция, а да не се водят от двустранни стопански връзки.

Във форума взеха присъединяване още председателят на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров, посланикът на Украйна в България н.пр. Микола Федорович Балтажи, шефът на Института за районни и интернационалните проучвания Огнян Минчев, програмният шеф на Центъра за демократични стратегии Даниел Смилов, както и ръководителят на 36-тото Народно заседание Александър Йорданов.

Посланик Балтажи уточни, че преди 4 години светът научи за " зелените човечета ", научи за невиждана военна инвазия на прилежаща страна, разбра и за страна членка на Съвета за сигурност, която наруши устава на Организация на обединените нации и фундаментални правила на интернационалното право.

Микола Балтажи насочи апел към българското Европредседателство да изрази мнение против съветската експанзия, защото няма страна в Европейски Съюз, която да поддържа " аншлуса " на Крим.

Според ръководителя на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров Крим е претъпрял огромна смяна след съветската окупация от 2014 година Той уточни, че Путин трансформира полуострова в съвременен боен плацдарм и възобновява военната идея на Съюз на съветските социалистически републики. 

" Русия изтласква от Крим хората, които не я одобряват - преди всичко това са татарите ", сподели още той.

Чубаров изрази признателност за задействаните наказания против агресора, само че посочи, че те няма да бъдат задоволителни да върнат Русия в границите на интернационалното право. Според него Путин би трябвало да бъде изолиран от света дотам, че обкръжението му да въстане против него.

Огнян Минчев от Института за районни и интернационално проучвания разви тезата, че Русия се пробва да се върне на интернационалната сцена, оказвайки напън върху уязвимите страни в обединена Европа. Той уточни, че след окупацията на Крим фрапантно нараства милитаризацията на черноморския район, където има остро геополитическо опълчване.

Минчев добави още, че с анексирането на украинския полуостров са се нараснали всички прояви на хибридната война, която Кремъл води против Запада. Според него тези събития въпреки всичко са консолидирали украинската нация.

Програмният шеф на Центъра за демократични тактики Даниел Смилов добави, че интернационалното право е задоволително, с цел да генерира консенсус против съветската експанзия в Украйна. 

Александър Йорданов беше безапелационен в своя коментар, че сделки с съветския президент Владимир Путин не би трябвало да има, а неговата власт би трябвало да бъде прекъсната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР