„Не се отказваме нито от проекта, нито то европейското финансиране

...
„Не се отказваме нито от проекта, нито то европейското финансиране
Коментари Харесай

Шефът на АПИ: Не сме отказвали европари за Струма

„ Не се отхвърляме нито от плана, нито то европейското финансиране на Автомагистрала „ Струма”. Оттеглянето дава опцията да продължим да работим по плана още по-усилено и екипно, с цел да потърсим европейското финансиране. Целта е да отговорим на новите цели на новата Европейска комисия и признатия неотдавна от нея европейски зелен пакт.”Това съобщи в ефира на предаването "Здравей, България " по Нова телевизия ръководителят на УС на АПИ Георги Терзийски.

„ Оттегляме се, защото Европейска комисия има рекомендации, свързани с спомагателни ограничения, които би трябвало да осъществим, във връзка с екологията. Агенцията ще извърши смекчаващи ограничения в региона на дефилето, които да понижат въздействието от увеличаващия се трафик от към този момент построените етапи”, изясни той.

„ Ние не би трябвало да прибавяме документи, а дейности. Мерки, които са планувани по отчета на Оценка на въздействието върху околната среда при рехабилитацията на към този момент съществуващото трае след създаване на новото, в този момент ще бъдат изпълнени по-рано. Ние отдръпваме апликационната форма, с цел да осъществим рекомендациите, свързани с екологията. Това не е отвод ", безапелационен е Терзийски.

До края на 2020 година ще бъдат направени всички нужни дейности за обезпечаване на европейско финансиране на Автомагистрала "Струма ", сподели Терзийски пред Нова телевизия.

"Препоръките на Европейска комисия са да осъществим ограниченията. За това ни е належащо софтуерно време. Затова оттеглихме апликационната форма. Имаме желанието след осъществяването на ограниченията до края на 2020 година да бъдат направени всички нужни дейности и от другите държавни институции, с цел да можем да внесем апликационна форма, която да ни подсигурява финансиране с европейски средства ", уточни той.

По думите му дейностите, които съпътстват апликационната форма, не са спрели. "Извършваме съответните процедури по желание на реализатори, тъй че когато имаме финансирането, да имаме незабавно готовността да строим. Това отдръпване дава опцията да запазим европейското финансиране по плана, а не противоположното. Имаме рекомендации от Европейска комисия, които ще осъществим, с цел да не подложим на риск плана ", добави Терзийски.

Той уточни, че към този момент почналите строителни действия по трасето на Автомагистрала "Струма " от Благоевград до Крупник са в друга апликационна форма и тяхното строителство продължава с усилени темпове. "Последните 15 км са обект на апликационната форма и след приемането на финансиране, започваме да строим. Сроковете, които сме заложили и сме докладвали пред Европейска комисия, остават такива, каквито са. Това е софтуерна стъпка, с цел да можем да подсигуряваме финансирането. Това са напъните ни и по тази причина сме подхванали тази стъпка ", сподели още той.

"Тези ограничения, които ще правим до края на годината, ще бъдат включени в апликационната форма, която ще подадем към Европейска комисия. Ще желаяме парите, които са свързани със смекчаващите ограничения, които са планувани по отчета за Оценка на въздействието върху околната среда.

Готови сме с планове, които сме създали, и са на такава фаза, която да подсигурява тяхното довеждане докрай до края на програмния интервал. Готови сме да предложим такива различни планове. Един от разновидностите е за Автомагистрала "Европа " от София до Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина ", добави Терзийски.

"Мерките, които ще осъществим, са за възстановяване на сигурността, тъй като това е извънредно тежък сектор. От 2010 до 2019 година там има 531 тежки произшествия с над 235 потърпевши. Ще създадем всичко допустимо да осигурим финансирането, строителството и завършването на Автомагистрала "Струма ", сподели още ръководителят на УС на АПИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР