Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците, тъй като имахме

...
Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците, тъй като имахме
Коментари Харесай

Николай Денков: Няма да има промени във ваканциите на учениците

Не предвиждаме смяна на ваканциите за учениците, защото имахме онлайн образование от самото начало на епидемията. Усилията би трябвало да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в учебно заведение на тези деца, които отпаднаха. Това разяснява пред bTV министърът на образованието на науката акад. Николай Денков.

По думите му, поради неприсъственото образование, както и предходната година, ще се употребяват в допълнение до две седмици след края на образователната година.

„ Статистиката демонстрира, че нашите възпитаници имат много по-малко наложителни образователни часове, в сравнение с техните връстници в европейските страни. Най-големи са разликите сред 1 и 6 клас. След това, от 7 до 11 клас, часовете им са на практика равни, 12 клас също е по къс, само че той си има специфичност “, изясни министърът. Той сподели още, че Министерството на образованието към този момент провежда обзор на образователните стратегии и на учебниците, само че той би трябвало да върви дружно с обществените полемики.

„ Кога ще отпадне тестването за COVID-19 на учениците e решение на здравните управляващи. Очакваме колкото може по бързо да отпаднат част от ограниченията “, разяснява министърът на образованието и означи, че няма проблем с доставката на проби. Министърът сподели, че към този момент в към 50 от 250 български общини няма тестване, тъй като в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.

„ Около 11 300 са децата под 18 години измежду бежанците от Украйна. Трябва да се разбере какъв брой ще желаят да останат, къде ще останат и ще им се предложат учебни заведения и детски градини “, съобщи още министърът на образованието.

По думите му, просветителната система може да поеме към 20 000 деца без натоварване на системата.

"Подготвя се сюжет и със 100 000 деца, само че тогава ще би трябвало да се сътвори нова организация “, изясни той.

По думите му децата от Украйна ще имат спомагателни часове по български език, за което е обезпечено целево финансиране. Има учители, които ще обезпечат това образование.

"Децата с двойно поданство към този момент са в учебните заведения и в детските градини. Сега става дума за тези, които ще са със статут на бежанци ", разясни министърът

Чака се от Министерство на здравеопазването да уточнят кой да е здравният статус, с цел да бъдат признати децата в учебни заведения и забавачки. Например, какви ваксини би трябвало да имат, сподели още Денков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР