Не ме интересува дали злокобния маниак, който изби 59 души

...
Не ме интересува дали злокобния маниак, който изби 59 души
Коментари Харесай

Което се случва във Вегас, вече не остава само във Вегас

Не ме интересува дали злокобния фанатик, който мазета 59 души в Лас Вегас е мохамеданин или християнин, демократ или републиканец, хомофоб или терорист. Не ме интересува дали ще наричате постъпката му – най-кървавото всеобщо ликвидиране в актуалната американска история – терористично нахлуване, коренен ислямизъм или закононарушение от ненавист. Единственото, което ме интересува е това: Без това нелегално армейско оръжие, закупено на свободния пазара, този изверг щеше да си е просто един вид в хотелска стая.

Първите три фрази са съвсем идентични с това, което написах на 16 юни 2016 година, когато 49 души бяха разстреляни в гей-бар в Орландо. Само няколко неща трябваше да се трансформират: броят на убитите, който се увеличи; мястото на престъплението; от „ автомат ” на „ автомати ”, тъй като нападателят е имал няколко; и местоположението му – хотелска стая вместо бар.

Убеден съм, че в някакъв миг, след месец, година или две, ще имам опцията още веднъж да напиша тези три фрази, с няколко промени, с цел да уточня детайлностите от идващото най-кърваво всеобщо ликвидиране в актуалната американска история. Защото единственото нещо по-сигурно от всеобщите убийства са нашето отвращение да се поучим от сходни нещастия.

Вече ни споделиха, че нападението в Лас Вегас, при което над 500 души бяха ранени на концерт навън, е дело на „ чисто зло ” и злото не предстои на легализиране. Вече ни споделиха, че е прекомерно рано на този стадий да се отваря тематиката за контрола върху оръжията. Вече ни инструктираха, че единствената ни подобаваща реакция, в този момент и вечно, е да се молим.

Няма по какъв начин да не си помисля че на този стадий от окървавената американска история, Господ към този момент е чул задоволително молебствия и от дълго време чака някой да осъзнае, че на хората са дадени мозъци и здрав разсъдък, с упованието тези неща да са им от изгода. Може би Господ се чуди за какво продължаваме да се молим, а не стартираме да използваме главите си.

В идните дни ще научим повече за Стивън Падок, 64-годишният гражданин на Невада, който от 32-ият етаж на хотелския-казино комплекс „ Мандалей Бей ” откри огън против публиката на открит кънтри-концерт. Ще научим от кое място и по какъв начин се е сдобил с оръжията – минимум 23 съгласно управляващите – и дали е модифицирал някои от тях от полуавтоматични на автоматизирани, с цел да усили скоростта, с която да може да убива почтени хора.

Ще научим какви са били претекстовете му, въпреки че както сподели шефът Лас Вегас Джоузеф Ломбардо в понеделник: „ Не мога да вляза в мислите на един умопобъркан. ”

Ще чуем разтърсващи истории на потърпевшите и техните фамилии, и вдъхновяващи разкази за храброст и съчувствие от оказалите първа помощ.

И, както поставя традицията, времето ще отмине и стрелбата от Лас Вегас – към този момент най-кървавото всеобщо ликвидиране в актуалната американска история – ще остане единствено страница в „ Уикипедия ” и събитие, за което си спомняме на всяка годишнина или до момента в който нещо по-лошо не се случи.

Президентът Доналд Тръмп сподели: „ Молим се за цялата нация да откри единение и убеденост и се молим да пристигна деня, в който злото е прокудено и почтените са в сигурност от ненавист и боязън. ”

Лидерът на болшинството в Конгреса, републиканецът Кевин Макарти популяризира изказване, гласящо: „ Това са времена, в които се обръщаме към Бог, с цел да се опитаме да проумеем по какъв начин е допустимо да се правят сходни безчовечен действия. ”

Светът до момента не е разкрил метод да прокуди злото, а считам всички се досещаме по какъв начин тъкмо става допустимо да се правят сходни безчовечен действия.

Затягането на контрола върху оръжията единствено по себе си не е решение. Всеки който влиза със сак автомати в хотелска стая и открива огън против аудитория на концерт явно има дълбоки душевни проблеми, които не са били третирани в точния момент.

Никога няма да намерим задоволително огромен магнит, с цел да издърпаме с него всички частно притежавани оръжия в страната; и в никакъв случай няма да можем да спрем анормален човек да се докопа да оръжие и отнеме почтени животи.

Всичко това обаче не е задоволително, с цел да се оставим да разчитаме единствено на молебствия и пояснение от Господ. Има ограничения които можем да вземем, както във връзка с контрола върху частно притежаваните оръжия, по този начин и що се отнася до душевното здраве, и приказваме, приказваме, викаме, крещим и нищо в последна сметка не случва.

В коментара ми след всеобщото ликвидиране в Орландо написах: „ Всеки път когато сходно нещо се случи – а се случва все по-често, не мислите ли? – една група американци показва, че общия знаменател във всички тези нещастия е инструментът, с който се изстрелват патрони в телата на хората, а друга група притисва джобната си конституция към гърдите и стартира да крещи: „ Тирания! ”

Същите думи мога да повторя и в този момент.

Америка е единствена в света що се отнася до въоръженото принуждение. И съм сигурен че американците имаме мозъка и здравия разсъдък да подходим вярно към казуса.

Защо не го вършим, допускам е нещо, което и Господ не може напълно да проумее.

„ … А в този момент, „ спорт “*

Според данните на неправителствената организация „ Архив на закононарушенията с огнестрелно оръжие ”, за първите девет месеца на тази година на територията на Съединени американски щати са били осъществени 211 „ всеобщи стрелби ”, т.е. с четирима или повече хора простреляни в едно събитие, без да е обиден стрелеца; регистрирани са 11 572 смъртни случая, породени от огнестрелно оръжие; и 2 971 случая на простреляни деца и младежи.

* Иронична имитация на американския рапър и артист Айс Ти за притъпяването на публичното мнение в Съединени американски щати към въоръженото принуждение
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР