Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ.

...
Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ.
Коментари Харесай

Анализ на МЗ: Най-честият проблем в Спешна помощ е неправилното провеждане на триажа

Не колите за спешна помощ са проблем, казусът са екипите в Спешна помощ. Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

Той заяви, че откогато е в Министерството, към този момент четвърти месец, там са постъпили доста малко сигнали, касаещи организацията на Спешната помощ в ЦСМП. „ Сигналите, които постъпват, касаят най-много забавянето на колите за спешна помощ. От Министерство на здравеопазването направихме разбор на активността на Спешната помощ. Данните сочат също, че при повикванията колите са дошли приблизително за 8 минути от времето на повикването, което дава отговор на стандартите. Трябва да се акцентира на набирането на нужния брой екипи, с цел да няма забавяния “, сподели още доктор Грибнев.

Основното, което е правено през последните 10 години, е да се усилят с малко парите, с концепцията, само че това единствено е отлагало решаването на проблемите. Сега е време за качествена промяна, освен за финансиране, само че и за увеличение на екипите посредством подготвени парамедици “, съобщи ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев.

„ През последните две години обстановката е изкривена поради пандемията. Екипите бяха подложени на неправдоподобен напън и напрежение. Те бяха на първа линия непрекъснато. Но те се оправиха все пак. Пандемията беше тест за това къде нещата се пропукват, къде са слабостите и грешките. И това е, че към момента няма връзка в действително време сред екипите на Спешна помощ и лечебните заведения, с цел да се знае къде има свободни кревати. Това бави сътрудниците. Триажът е една работеща мярка “, сподели незабавният доктор доктор Десислава Кателиева.

„ Ние сме към този момент изтощени от промени. Иска ни се да има последователност. Защото нормативната база я имаме и просто би трябвало да се работи по нея. Големият проблем в Спешната помощ е кадровия недостиг. Трябва да се създадат някои нормативни промени, с цел да може да се задържи ползата на лекарите, сестрите и парамедиците към Спешната помощ “, добави доктор Кателиева.

По отношение на резултатите от инспекциите на Министерство на здравеопазването доктор Грибнев съобщи, че от тестваните центрове най-често се откриват проблеми с неправилното осъществяване на телекомуникационния триаж - т.е. това е първичното позвъняване по телефона, когато диспечерът би трябвало да разпредели сигнала. „ Следващият проблем е осъществяването на медицински триаж и ретриаж. И по-късно установихме пропуски и при постъпването на пациента в незабавното поделение. Предстои и нова огромна инспекция от страна на ИАМН и НЦОЗА по отношение на повикванията, чиято цел е да се проучва изцяло обстановката. До месец ще завърши обработката на част от 400-те хиляди повиквания към незабавната помощ за последните година – две “, добави той.

„ Статистическите обработки на повикванията от предходната година сочат, че колите за спешна помощ са викани за оказване на незабавна помощ еднообразно постоянно за най-тежките случаи и за случаи, които въобще не попадат в графата „ неотложност “. Така че ще се окаже, че Спешна помощ е натоварена с не толкоз незабавни случаи “, сподели още зам.-министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР