Не е заплашена непосредствено страната от фалит. Видяхме констатиране на

...
Не е заплашена непосредствено страната от фалит. Видяхме констатиране на
Коментари Харесай

Емил Хърсев с предупреждение за курса лев-евро

" Не е застрашена директно страната от банкрут. Видяхме констатиране на фактология - обстоятелства, които са неприятни и би трябвало да бъдат взети под внимание. Констатира се, че страната харчи доста повече, в сравнение с може да си разреши. Харчи безразсъдно и без да знае какъв резултат реализира - хвърля пари за неадресирани помощи. Констатира се цялостната нелепост с понижаване на ставките по Данък добавена стойност на избрани групи, в очакване да се получи обществен резултат. А по този начин се губят доходи в бюджета и той не може да смогне на тези разноски ", съобщи финансовият специалист доцент Емил Хърсев.

Той акцентира, че имаме свръх администрация на фона на недоразвитата стопанска система. Също по този начин поддържа извода, че голяма част от разноските отиват за доплащане на пенсии и здравния бюджет, като те би трябвало да са 0.
-->
" Министерството на финансите прави апокалиптични заключения, с цел да направи оферти, които другояче са изцяло естествени. В тях би трябвало да се вслуша бъдещият парламент - очистване на решетото, което разхвърля държавни разноски, без да пресмята резултат, от безадресните помощи. Трябва да ликвидира пробитата система на Данък добавена стойност, да отстрани ставките, които бяха раздавани като обществени помощи и да се стегнат юздите на държавните разноски ", предложи доцент Хърсев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът изрази безапелационната си позиция, че приходите на българите ще се усилват. Но бизнесът би трябвало да е водещ, " а не страната принудително да помпа разноските за бизнеса с нарастване през месец-два на минималната заплата.

" МФ в действителност плаши. Нормално е да всява опасения, сериозно мислене, евентуално и боязън у някои. Показва, че би трябвало нещо да се предприеме и това е напълно правилно ", добави доцент Хърсев.

По отношение на риска за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, икономистът посочи, че подобен постоянно има. 

" Има подобен риск, защото има един парламент, който може да го реши това. Не е доста огромен този риск. В последния парламент видяхме образуване на от малко малко рационално болшинство, което не позволи приемане на най-тежките популистки оферти ", сподели гостът. 

Икономистът предложи час по-скоро да влезем в Еврозоната и този риск да изчезне.

" Каквато и да е смяната на закрепения курс, би означавал разтрошаване на финансовата система в България и загуба на доверието и конфискация, която би основала доста сериозен и обществен, и стопански проблем ", приключи доцент Хърсев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР