Не е известно колко ще бъдат секциите за гласуване в

...
Не е известно колко ще бъдат секциите за гласуване в
Коментари Харесай

Исках да улесня българите в града: в Бон ще има избирателна секция

Не е известно какъв брой ще бъдат секциите за гласоподаване в Германия за българските парламентарни избори - българското посолство в Берлин към момента не е обявило публична информация по въпроса. Но българите в Бон сигурно ще могат да дадат своя глас. В някогашната столица на Германия ще бъде открита секция, защото нужните електронни заявки за образуването ѝ към този момент са събрани - с помощта на доброволните старания на Мирон Миронов.

Г-н Миронов, Ваша ли беше концепцията за откриването на секцията?

Мирон Миронов: Има малко предистория - аз съм член на интернационалната доброволна група, която се занимава с изборите по целия свят " Мрежа на изборните доброволци ". И да - концепцията за секционна изборна комисия в Бон беше моя - да съберем нужните 60 заявки за разкриване на секция отвън дипломатическите представителства. Това се прави за облекчение на всички български жители, които желаят да упражнят своето законно право на глас. В Бон много години не е имало изборна секция след закриването на българската дипломатическа задача през 2012 година.

По данни на община Бон, към декември 2020 българите в града са 1795. Как стигнахте до тях?

Мирон Миронов: Разпространих желанието си по нормалните канали - посредством обществените мрежи и групите, сплотяващи българите в Бон. Интересът се оказа огромен. За към две седмици се събра нужният най-малък брой електронни заявки. А с всеки минал ден те стават от ден на ден - подават ги българите, живеещи в Бон и района. Българската общественост сподели, че е сплотена и единна.

Сблъскахте ли се с проблеми, до момента в който работехте по концепцията?

Мирон Миронов: Не съм се сблъсквал с проблеми в границите на самодейността, само че тя лишава доста персонално време и сила, имайки поради, че всичко се прави напълно на доброволни начала. Няма никаква партийна или политическа ангажираност - единствено предпочитание за помощ на българското общество, на жителите - да бъдат осведомени навреме за всичко ново, идно, обвързвано с изборния развой, по какъв начин да гласоподават, къде да гласоподават, къде да намерят информация за политическите партии.

На какви мнения се натъкнахте около организацията? Предполагам, че множеството са били положителни, само че въпреки всичко?

Мирон Миронов: 99 % бяха положителни. Разбира се - имаше някои хора, които недоволстваха в подтекста " Защо да гласоподавам в Бон, като мога да ида в Кьолн ". Но - всеки съгласно неговите потребности и ползи. Българите в Бон не сме малко. Много по-удобно е да се гласоподава тук, а не в различен град.

Известен ли е към този момент адресът на секцията в Бон?

Мирон Миронов: Макар още да не сме получили публично мнението на управляващите, се допуска къде ще е секцията - в Schmitt-Halle в квартал Дуисдорф - точно това бе предлагането на общината. Писал съм на общината, в непрекъсната преписка сме с консулството ни във Франкфурт, с посолството в Берлин. Засега целият развой върви безпрепятствено.

И един по-общ въпрос: какво е Вашето мнение, за какъв тип България биха дали своят вот хората на идните избори?

Мирон Миронов: За съвременна България, за модерна България, за осведомена България. И един въпрос от мен към Вас - Вие подадохте ли заявление за гласоподаване?

Още не, само че е добре да напомним докога е допустимо това - до 9 март.

Мирон Миронов е на 39 години, живее в Бон от 2015, работи в областта на логистиката. В момента довършва висшето си икономическо обучение в Нов български университет.

Автор: Биляна Михайлова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР