Най-великите умове на всички времена – ще разгледаме класация на

...
Най-великите умове на всички времена – ще разгледаме класация на
Коментари Харесай

Най-великите умове на всички времена – Топ 10 класация

Най-великите мозъци на всички времена – ще разгледаме ранглиста на най-великите мозъци на всички времена през цялата история. Този лист съставлява едни от най-влиятелните мислители в разнообразни дисциплини. Те са класирани по метод, който показва силата на техните хрумвания и тяхното влияние върху света.

Най-мъдрите мъже и дами включват най-хубавите философи , физици , мислители , учители , художници , изобретатели , инженери . Ще забележим тези, чиито гении обгръщат доста области на проучване.

Тази топ 10 ранглиста има историческа вероятност, тъй че най-големите мислители, които са включени в този лист, идват от доста разнообразни столетия. Най-великите мозъци на 21-ви век може да са много разнообразни от огромните гении от далечното минало. Но всеки човек би трябвало да бъде оценен в подтекста на времето, през което е живял.

Например, изобретяването на нов вид телефон през 2013 година няма да квалифицира подобен като „ най-брилянтния разум на всички времена “. Но през 1876 година, когато Александър Греъм Бел за първи път патентова телефона, това е талантлив акт, невъобразим до момента.

И по този начин, кои са едни от най-великите мозъци на всички времена

10. Карл Фридрих Гаус

Йохан Карл Фридрих Гаус (30 април 1777 – 23 февруари 1855) е немски математик и физик, който е направил забележителен принос в доста области в математиката и науките. Понякога наричан  Princeps mathematicorum  („ Принц на математиците “) и „ най-великият математик след Античността “.

Гаус има незабравим принос към доста области на математиката и природните науки и се подрежда измежду най-влиятелните математици в историята. Той е създател на определението за математиката като „ кралица на науките “. Има огромен принос към теорията на числата , геометрията , теорията на вероятностите , геодезията , планетарната астрономия , теорията на функционалностите и теорията на капацитета (включително електромагнетизма).

Признанието на Гаус като в действителност незабравим гений обаче е резултат от две огромни изявления през 1801 година Преди всичко е публикуването му на първия последователен учебник по алгебрична доктрина на числата, Disquisitiones Arithmeticae . Тази книга за модулна аритметика, дава изчерпателен доклад за решенията на квадратните полиноми в две променливи в цели цифри и приключва с теорията за факторизацията.

Този избор на тематики и нейните естествени систематизирания дефинират дневния ред в теорията на числата през по-голямата част от 19-ти век, а продължаващият интерес на Гаус към тематиката подтиква доста проучвания, изключително в немските университети.

9. Сократ

Сократ (470 – 399 година прочие н. е.) е типичен гръцки (атински) мъдрец, считан за един от създателите на западната философия. Освен това той се смята за първият честен мъдрец на Западната етична традиция на мисълта. Енигматична фигура, той не е писал трудове и е прочут основно от разказите на типичен писатели, изключително на своите възпитаници Платон и Ксенофонт .

Сократ е роден в непретенциозно семейство и се е научил на зидария от татко си в нежна възраст. Той не е имал шанса за положително обучение, само че пък в следствие печели част от своите пари от преподаване.

Сократ е един от най-великите философи на света , който се опитал да разбере смисъла на живота. И до през днешния ден той е считан за „ татко на западната философия “. Методите му били толкоз радикални, че той се прочул с хората, които се събират към него, с цел да чуят думите му. Той съумял да плени цялостен град – от бойци до търговци, като всички желали да слушат този човек. Цицерон обобщил за него с думите: „ Той смъкна философията от небето “.

8. Аристотел – най-великите мозъци на всички времена

Аристотел (384–322 година прочие н. е.) е гръцки мъдрец по време на класическия интервал в Древна Гърция. Основател е на Лицея и перипатетическата школа по философия и аристотелова традиция. Един от най-големите гении на Античността и е именуван „ Баща на науката “. Ученик на  Платон  и преподавател на  Александър Велики , Аристотел е измежду дребното персони в историята, изследвали съвсем всяка тематика, налична за своята ера.

Неговите писания обгръщат доста тематики. Физика , биология , логичност , метафизика , анатомия , астрономия , политика , геология , нравственос , хармония , лирика , спектакъл , музика , изразителност , логика на психиката .

Аристотел е пионер в проучването на зоологията , както наблюдателна, по този начин и теоретична, в която част от работата му остава ненадмината до 19-ти век. Но той, несъмнено, е най-забележителният като мъдрец. Неговите писания в етиката и политическата доктрина, както и в метафизиката и философията на науката не престават да се учат, а работата му остава настояща в актуалния метафизичен спор.

7. Питагор

Питагор от Самос (около 570 – към 495 година прочие н. е.) е античен йонийски гръцки мъдрец и едноименният създател на питагорейството. Неговите политически и религиозни учения са били добре известни в Магна Греция и са повлияли на философията на Платон и Аристотел .

Въпреки научните проучвания той остава една от най-загадъчните персони на античността. Неговите съвременници го считали за изпратен от Аполон вълшебник,   лечител и шаман, отдаден във всички секрети.

Питагор съумява да популяризира нов по-оптимистичен взор върху ориста на душата след гибелта. Успява да сътвори метод на живот, който е прелъстителен със своята суровост и дисциплинираност и който притегля към него многочислени предани почитатели.

Ако изучавате Питагор , вашият въпрос ще се промени на „ Как е допустимо Питагор да е измислил математиката и никой да не преподава за него в учебно заведение “. Питагор несъмнено е бил от най-големите естествени математически гении на всички времена. Той изобретява думата Философ за себе си, основава първия прочут университет, той е първият човек, който приказва за 10-измерена Вселена. Също че земята се движи и не е център на света, той основава теорията за златното сечение и спиралите.

6. Никола Тесла – най-великите мозъци на всички времена

Никола Тесла е американски откривател (от сръбски произход), електроинженер, машинен инженер, физик и футуролог. Известен е най-много с приноса си към дизайна на модерната система за електроснабдяване с изменчив ток (открил и патентовал въртящото се магнитно поле, основата на множеството машини с изменчив ток).

Тесла натрупва опит в телефонията и електротехниката, преди да имигрира в Съединени американски щати през 1884 година, с цел да работи за Томас Едисон в Ню Йорк. Скоро той се урежда с финансова поддръжка, създавайки лаборатории и компании, които да разработят набор от електрически и механични устройства.

В своята лаборатория опитва със фотоси, сходни на тези, които по-късно са употребявани от Вилхелм Рьонтген, когато той открива рентгеновите лъчи през 1895 година Безбройните опити на Тесла включвали работа върху лампа с въглеродна дъга , върху мощността на електрическия резонанс и върху разнообразни типове осветяване .

През 1898 година Тесла афишира изобретението си на телеавтоматична лодка, ръководена от дистанционно управление. В Колорадо Спрингс, Колорадо, където обитава от май 1899 година до началото на 1900 година, Тесла прави това, което счита за най-важното си изобретение – земни стационарни талази . С това изобретение той потвърждава, че Земята може да бъде употребена като проводник и направена да резонира при избрана електрическа периодичност.

5. Галилео Галилей

Галилео Галилей e роден на 15 февруари 1564 година в Пиза (Италия). Умира на 8 януари 1642 година покрай Флоренция. Той е италиански натурфилософ , астроном и математик , направил главен принос в науките за придвижването , астрономията и здравината на материалите , както и за развиването на научния способ .

Неговата дефиниция на кръговата инерция , закона на падащите тела и параболичните траектории бележат началото на фундаментална смяна в проучването на придвижването. Неговото гледище книгата на природата да е написана на езика на математиката трансформира натурфилософията от словесна, качествена сметка в математическа, при която експериментирането се трансформира в приет способ за разкриване на обстоятелствата от природата.

И най-после, откритията му с телескопа революционизират астрономията и проправят пътя за приемането на коперническата хелиоцентрична система. Но застъпничеството му за тази система в последна сметка води до развой на инквизиция против него. Той е определян като „ татко на актуалната наблюдателна астрономия “, „ татко на актуалната физика “, „ татко на науката “ и „ татко на актуалната просвета “.

4. Алберт Айнщайн – най-великите мозъци на всички времена

Алберт Айнщайн (14 март 1879 – 18 април 1955) е роден в Германия научен физик, който развива теорията на относителността , един от двата стълба на актуалната физика (заедно с квантовата механика). Неговата работа е известна и с въздействието си върху философията на науката. Той е най-известен на необятната аудитория със своята формула за равностойност маса-енергия E = m c 2.

Айнщайн печели Нобелова премия за физика през 1921 година за обяснението му за фотоелектрическия резултат. Обикновено се счита за най-влиятелния физик на 20-ти век. Айнщайн започва и новата просвета за космологията.

Неговите уравнения предсказват, че Вселената е динамична – разширяваща се или свиваща се. Това опонира на преобладаващото мнение, че Вселената е статична, по тази причина той насилствено вкарва „ космологичен термин “, с цел да стабилизира своя модел на Вселената. През 1929 година астрономът Едуин Хъбъл открива, че Вселената в действителност се уголемява, като по този метод удостоверява по-ранната работа на Айнщайн.

Неговите писания спомагат да се създаде нуклеарната бомба. Но Айнщайн бил част в следствие от интернационален комитет, опитващ се да сложи атомната бомба под надзор. От 1925г. прави доктрина на полето – всеобхватна доктрина, която ще сплоти силите на Вселената, а оттова и законите на физиката, в една рамка. В по-късните си години той стопира да се опълчва на квантовата доктрина и се пробва да я включи, дружно със светлината и гравитацията, в по-голяма обединена доктрина на полето

3. Мария Кюри

Мария Склодовска Кюри (7 ноември 1867 – 4 юли 1934) е полско-френска физичка и химичка, която организира пионерски проучвания за радиоактивността. Тя е първата жена, която печели Нобелова премия , първото и единствената жена, която печели Нобелова премия два пъти и единственият човек, спечелил Нобелова премия в две разнообразни научни области.

В Париж стартира пионерската си работа в невидимите лъчи , отделяни от уран – ново събитие, намерено неотдавна от професор Анри Бекерел. Мари също по този начин вижда, че пробите от минерал, наименуван смола, която съдържа уранова руда, са доста по-радиоактивни от чистия детайл уран. В последна сметка дружно с мъжа си извличат черен прахуляк 330 пъти по-радиоактивен от урана, който назовават ​​ полоний . Полонийът е нов химичен детайл, атомен номер 84.

През 1898 година Кюри разгласява съществени доказателства в поддръжка на съществуването на нов детайл – който те назовават ​​ радий – само че към момента не разполага с проба от него. През 1902 година Мари в последна сметка изолира радий (като радиев хлорид), определяйки атомното му тегло като 225,93. Пътуването до откритието било дълго и трудно.

По време на Първата международна война Мария Кюри работи за създаването на дребни мобилни рентгенови устройства , които могат да се употребяват за диагностициране на пострадвания покрай бойния фронт. След войната Мари продължава работата си като откривател, преподавател и началник на лаборатория и получава доста награди.

2. Исак Нютон

Сър Исак Нютон (25 декември 1642 – 20 март 1726/27) е британски математик , физик , астроном , богослов и създател (описан по свое време като „ натурален мъдрец “). Той е необятно приет за един от най-влиятелните учени на всички времена и основна фигура в научната гражданска война. Неговата книга Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Математически правила на естествената философия), оповестена за първи път през 1687 година, слага основите на класическата механика .

В математиката Нютон бил първият, който създал цялостен набор от логаритми за алегорично установяване на това, което в този момент назоваваме интеграли и производни. Но след това той се противопоставил главно на концепцията, предпазена от Лайбниц, за трансформиране на математиката в дисциплинираност, учредена на операция на знаци.

Откритията на сър Исак Нютон , един от най-великите учени на всички времена , доведоха до по-дълбоко схващане на природата и дадоха на физиката здрава физическа и математическа основа. Най-известни му открития са:

  • Трите закона на придвижване на Нютон слагат основата на актуалната класическа механика.
  • Неговото изобретение на гравитационната мощ даде на индивида способността да предсказва придвижвания на небесни обекти, като в същото време удостоверява законите на Кеплер и хелиоцентричния копернически модел на Слънчевата система.
  • Неговото взаимно изобретение на броене е мощен математически инструмент, подпомагащ прецизното аналитично отнасяне на физическия свят.

1. Леонардо да Винчи – най-великите мозъци на всички времена

Леонардо ди сер Пиеро да Винчи е италиански полимат , художник , ваятел , проектант , музикант , математик , инженер , откривател , анатом , геолог , картограф , ботаник и публицист .

Широко се счита за един от най-великите художници на всички времена и може би най-разнообразно надареният човек , живял в миналото. Неговият талант, може би повече от този на която и да е друга фигура, въплъщава ренесансовия хуманистичен блян. Леонардо постоянно е описван като архетип на Ренесанса.

Сега да разгледаме една дребна част от някои забавни негови изобретения:

  • Парашутът – вечно удивен от опцията за полет, Да Винчи прекарва огромна част от времето си в измисляне на способи да вкара човечеството във въздуха. И може би по-важното, по какъв начин да ги върне безвредно назад.
  • Костюмът за гмуркане – Да Винчи е бил нает от военните, с цел да откри способи за увеличение на възможностите им във война. И по този начин се появил този костюм.
  • Бронираният танк – Още един от неговите подли военни планове. Докато работил за херцога на Милано, той основава бронирана военна машина, цялостна с 36 оръдия
  • Летяща машина
  • Картечница
  • Роботизиран рицар

Леонардо да Винчи е фамозен поради картините си, най-известните от които са  „ Тайната вечеря “  и  „ Мона Лиза “ .

#БОНУС – Асен Йорданов

Асен Христов Йорданов  (1896 – 1967) е български изобретател, инженер и авиатор. Йорданов е считан за създател на авиоинженерството в България и има принос в развиването на американската авиация. Има залив в Антарктида, който е кръстен на негово име.

Асен Йорданов е създател на многочислени писания с практическа стойност, отдадени на пилотирането и теоретичната подготовка на водачите, в това число за на ден и нощно пилотиране, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеорологични станции. Те стават настолни книги за летците и хората от самолетната индустрия.

Той също по този начин е един от основателите на въздушната възглавница . Също по този начин създава машина, която е началото на телефонния секретар . Още приживе неговите заслуги са приети. Името му е вписано в „ Книгата за почетни жители на Ню Йорк “, портретът му е изложен в „ Залата на славните “ в нюйоркското летище „ Ла Гуардия “.

Мистериозни реликви от античните цивилизации – Топ 10 ранглиста

Мистериозни реликви от античните цивилизации – всички ние знаем по нещо или сме осведомени с религиозните реликви от античните времена. Тези религиозни реликви, открити по целия свят, в действителност съставляват съществена част от нашето споделено човешко завещание. Чуваме думата „ светиня “ и първите неща, които ни идват на разум нормално са почитани физически остатъци или характерни исторически…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР