Най-редките скъпоценни камъни в света – днес в света са

...
Най-редките скъпоценни камъни в света – днес в света са
Коментари Харесай

Най-редките скъпоценни камъни в света – Топ 10 класация

Най-редките скъпоценни камъни в света – през днешния ден в света са известни към 200 разновидности на естествените скъпоценни камъни. Наред с най-скъпо струващите скъпоценни камъни в света (диамант, рубин, сапфир и изумруд) има голям брой полускъпоценни камъни, някои от които са толкоз необикновено редки, че цената им надминава неведнъж най-скъпо струващите скъпоценни камъни в света. Ето лист с 10 от най-редките скъпоценни камъни в света от целия свят.

10. Танзанит – открит само в Танзания

Танзанитът е красива синя вариация на минерала зоизит. Този необичаен камък е наименуван по този начин, тъй като се среща единствено в дребна зона покрай подножието на връх Килиманджаро в Танзания. Камъкът не е открит в търговски количества до 60-те години на предишния век. Оттогава известността му е повишена неимоверно, посредством основно на напъните на Tiffany & Co.

Термично обработеният при доста високи температури танзанит може да усъвършенства синьото оцветяване. Ето за какво множеството скъпоценни камъни на пазара са обработени по този метод. Но всеки танзанит , който не е бил термично обработен и има кондензиран натурален наследник цвят, ще бъде с доста по-висока стойност.

Тъй като се среща единствено на едно малко място, цената на танзанита наподобява може да се повиши в течение на времето. След като тези мини бъдат изчерпани, най-вероятно няма да се появят нови камъни на пазара. Освен в случай че не бъде открит нов източник несъмнено.

9. Черен опал – колкото по-тъмен, толкоз по-добре

Опалите нормално са в кремаво-бял цвят. Те имат специфични дъгови окраски, които отразяват светлината при придвижването на камъка. Черните опали се срещат доста по-рядко, защото съвсем всички от тях се намират в мини в региона на Лайтнинг Ридж в Нов Южен Уелс в Австралия. Колкото по-тъмен е цветът на фона им и са по-ярки окраските, толкоз по-ценен е камъкът .

Един от най-ценните черни опали за всички времена е “ Aurora Australis “, който е открит в Лайтнинг Ридж през 1938 година 180-каратовият опал е изключително удивителен заради огромните си размери и интензивното оцветяване на арлекин. През 2005 година този необичаен камък беше оценен на 1 000 000 австралийски $ или към 763 000 американски $.

8. Ларимар – открит само в Доминиканската Република

Ларимар е доста рядка синя вариация на минерала пектолит и се среща единствено в една дребна част от Доминиканската република. Името на този тюркоазен камък е обещано от индивида, донесъл камъка на видно място през 1974 година.

Мигел Мендес взел първата част от името на щерка си Лариса и я комбинирал с испанската дума за море (мар), с цел да сътвори комбинираната дума ларимар .

Местните поданици са знаели за съществуването на камъка от генерации, защото дребни камъчета са били откривани на морския бряг. Но едвам през 70-те години на предишния век в земята са открити задоволително количества, с цел да се отвори мина.

7. Турмалин Параиба – неоновия искра

Турмалините са постоянно срещани в доста цветове в Бразилия. Но турмалините Параиба са единствените камъни с блестящо тюркоазен нюанс, с помощта на наличието на мед. Много редки скъпоценни камъни били открити през 1987 година от решителния миньор Хейтор Димас Барбоса. Той бил воден от убеждението, че под хълмовете на бразилския щат Параѝба се крие нещо особено.

Барбоса бил прав и след години безплодно копаене най-сетне разкрил турмалин в извънредно неоново синьо, който запалил пазара на скъпоценни камъни. След това извънредно редкият камък (добива се единствено един от този камък на всеки 10 000 диаманта) става мощно издирван.

През 2003 година доста сходни тюркоазени турмалини били открити в мини в планините на Нигерия и Мозамбик. Но множеството експерти са на мнение, че те не са толкоз поразителни, колкото турмалинът Параиба .

6. Грандидиерит – един извънреден образец

Грандидиеритът е разказан за първи път през 1902 година от френския минералог Алфред Лакроа, който го намира в Мадагаскар. Кръщава този камък на френския откривател Алфред Грандидие, специалист по естествена история на Мадагаскар.

Този извънредно необичаен синьо-зелен минерал е открит на редица места по света, само че до момента единствено Мадагаскар и Шри Ланка са произвеждали камъни с качество на скъпоценни камъни. А те към момента са извънредно нищожни. По-голямата част от известните камъни са полупрозрачни, само че най-редкият и затова най-ценен, открит в миналото образец, е транспарантен.

Всъщност в началото се считало, че камъкът е различен необичаен драгоценен камък, серендибит , защото грандидиеритът с този цвят и бистрота занапред щял да се вижда. Скъпоценният камък е разпознат като грандеридидиерит единствено след експертен разбор и след това е продаден за неразкрита сума. Със сигурност може да се допусна, че в случай че драгоценен камък с сходно качество бъде открит, неговият дефицит самичък по себе си ще обезпечи извънредно висока цена!

5. Александрит – изменящото своя цвят украшение – най-редките скъпоценни камъни в света

Удивителният изменящ своя цвят камък александрит е открит през 1830 година в планината Урал в Русия и е кръстен на съветския цар Александър II. Разновидност на минерала хризоберил, този скъп камък има забележителната дарба да трансформира цвета си. А това го прави изключително издирван – на слънчева светлина камъкът наподобява синьо-зелен, само че под изкуствена светлина става червено-лилав.

Степента на смяна на цвета варира от всеки друг камък, като някои демонстрират единствено незначителна смяна. Най-ценни са транспарантните камъни, които показват цялостна смяна на цвета.

Въпреки че са открити някои огромни екземпляра от камъка ( най-големия прочут камък александрит в света е 65,08 карата ), по-голямата част са под един карат. Това значи, че цената на драгоценен камък под карат може да бъде единствено 15 000 $. Но камък, по-голям от един карат, може да доближи до 70 000 $ на карат.

4. Бенитоит – щатското украшение на Калифорния

Бенитоитът се добива единствено в един дребен регион на Калифорния, покрай река Сан Бенито (оттук и името). Мината е затворена за копаене през 2006 година, а това прави този драгоценен камък още по-оскъден и мечтан. Скъпоценният камък е разпознат за пръв път към 1907 година от геолога Джордж Лоудърбак и има наситеносин цвят. Камъкът демонстрира изключително забавни качества при хващане под UV светлина, когато свети флуоресцентно.

Скъпоценният камък е разгласен за формален щатски драгоценен камък в Калифорния през 1985 година. Това идва като самопризнание за обстоятелството, че макар че е открит в незначителни количества в Арканзас, Япония и Австралия, Калифорния е единственото място, където е допустимо да бъде добиван.

Поради рядкостта на разкриване на незлокачествен бенитоит с рационални размери, той може да доближи солидни цени на свободния пазар. Добре завършен камък от бенитоит с над 2 карата може да донесе над 10 000 $ на карат.

3. Пейнит – най-редките скъпоценни камъни в света

Пейнитът е открит за първи път от английския гемолог Артър Чарлз Дайви Пейн през 1951 година. Признат е за нов минерал през 1957 година В продължение на доста години е съществувал единствено един пример от тъмночервения кристал, съхраняван в Британския музей в Лондон. Това го прави най-редкият в света драгоценен камък .

По-късно били открити и други екземпляри, макар че към 2004 година към момента имало по-малко от две дузини известни скъпоценни камъни. През последните години няколко мини в Мианмар започнаха да добиват някакви количества от този необичаен камък. Сега се твърди, че в света има малко над 1000 камъка.

Недостигът на този драгоценен камък го направи извънредно скъп и единствено един карат може да донесе над 60 000 $ на своя собственик.

2. Червен берил – мъничък и липсващ

Червеният берил , прочут също като биксбит или червен изумруд, е толкоз необичаен, че съгласно геоложката работа на Юта се открива един подобен драгоценен камък на всеки 150 000 диаманта с качество на драгоценен камък. Чистият берил е прозрачен и придобива ярките си нюанси единствено от примеси в скалата. Хромът и ванадийът придават на берила зелен цвят, което води до изумруд. Желязото обезпечава наследник или жълт нюанс, създавайки аквамарин и златист берил. А манганът прибавя тъмночервения цвят, с цел да сътвори червен берил .

Червеният берил се намира единствено в Юта (Ню Мексико) и в Мексико, а по-голямата част от откритите проби са с дължина единствено няколко милиметра – прекомерно дребни, с цел да бъдат изрязани и завършени за приложимост. Нарязаните нормално са с тегло по-малко от карат, а аленият берил от 2 или 3 карата ще се смята за извънреден.

1. Таафейт – открит по случайност – най-редките скъпоценни камъни в света

Австрийско-ирландският гемолог граф Едуард Чарлз Ричард Таафе купил кутия с изсечени камъни от бижутер в Дъблин през 40-те години, мислейки, че е закупил сбирка от шпинели. Но при по-внимателно разглеждане той означи, че един от бледолилавите скъпоценни камъни не реагира на светлината по същия метод, както останалите шпинели, по тази причина го изпратил да бъде оценен.

Резултатите разкриват, че той е разкрил незнаен до момента драгоценен камък – необикновена, само че разочароваща обстановка, защото е разкрил изрязан драгоценен камък и нямал визия къде естествено се намирал минералът. За благополучие, откакто бил разгласен новият камък, доста други колекционери прегледали личните си сбирки от шпинели и били открити редица други проби.

Накрая източникът на камъка е проследен до Шри Ланка, макар че шепа от тях са открити и в Танзания и Китай. Смята се, че съществуват по-малко от 50 камъка от таафеит. Много от тях се съхраняват в геоложки и частни сбирки, което прави този драгоценен камък толкоз необичаен, че елементарната аудитория надали в миналото ще го срещне.

Как да използваме лечебни камъни за по-добър живот

Как да използваме лечебни камъни – от дълго време са минали дните, когато кристалите са били запазена марка единствено за йоги и духовни гурута. Сега даже известни персони като моделите Бела Хадид и Миранда Кер употребяват силата на блестящите камъни. Много елементарно е да се разбере за какво сега всички си падат по кристалите. Освен че са…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР