Най-радостната новина за земеделците в България дойде от традиционния Коледен

...
Най-радостната новина за земеделците в България дойде от традиционния Коледен
Коментари Харесай

Форум на Стандарт с най-радостната новина за земеделците

Най-радостната вест за земеделците в България пристигна от обичайния Коледен конгрес на " Стандарт " в националната акция за подкрепяне на агробизнеса " ДА! На българската храна ". За 16-а поредна година медията ни събра на една маса представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, на научните среди и агробизнеса, с цел да начертае незабавни ограничения за превъзмогване на рецесията в бранша.

В конференцията " Агробизнесът в рецесия. Неотложните задания " участваха министърът на земеделието Явор Гечев, изпълнителният шеф на Държавна фирма " Земеделие " Георги Тахов, новият началник на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) доктор Иван Шиков.
-->

Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълновръстен член на земеделската комисия в Европарламента, е европейски сътрудник на акцията " ДА! На българската храна ".

В бурни овации залата посрещна огромната вест от Държавен фонд „ Земеделие “ - Разплащателна организация (ДФЗ - РА). Директорът Георги Тахов заяви, че часове преди полемиката Фондът е превел на земеделските стопани дотациите по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) за Кампания 2022. Изплатени са общо 660 972 103 лева на 54 067 стопани.

Това е най-голямото и предстоящо заплащане от земеделските стопани. ДФЗ - РА съумя да реализира най-ранното заплащане по СЕПП спрямо предишни години, седмица по рано от оповестените периоди в индикативния график, заяви Тахов.

Изчисленията по СЕПП са осъществени след завършване на процедурата по изясняване принадлежността на установените двойно декларирани площи и съгласно данните предоставени от Министерство на земеделието по плана на профилиран пласт „ Площи възможни за подкрепяне “ за Кампания 2022.

В съпоставяне с предходни интервали дотациите са с 18 млн. лева повече. Над 120 млн. лв. получават животновъдите.

Одобрени са и европейски планове за вложения в земеделските стопанства, заложени в общо над 4000 плана, сподели още Тахов.

2022 година ни научи по сложния метод на нещо доста значимо – че с изключение на мир, в живота ни има още една доста значима дума. И тя е сигурност, съобщи основният редактор на „ Стандарт ” Славка Бозукова, началник на акцията „ ДА! На българската храна ”, откривайки форума.

Въпреки че терзанията и за здравната сигурност, и за енергийната сигурност остават с цялостна мощ, в центъра на живота ни се нарежда застрашената сигурност във връзка с продоволствието – и поради международна рецесия на храни, и поради засушаването, и поради климатичните промени, и несъмнено, поради войната. Ужасяващите последици към този момент са налице - нарушени доставки, непостижимо високи цени, идващ се апетит за хората и банкрут за компаниите, акцентира госпожа Бозукова. И акцентира, че форумът „ ДА! На българската храна ” цели да отстрани най-малко дребните камъчета по пътя на земеделците в България.

Форумът стартира със особено одобрение от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.Земеделските производители, селските общности и обществените управляващи могат да разчитат на неотлъчната поддръжка на Европейската комисия за осъществяване на цялостния капацитет на българското селско стопанство през идващите години, съобщи той. И насърчи страната ни: " Приветствам напъните на България за усилване на поддръжката за дребните фамилни ферми, младите фермери и селските региони. ".

Трудната обстановка пред земеделците у нас очерта отрасловият министър Явор Гечев. Цените на горивата отидоха до небето. 50% от оранжериите в Европа не засяха. Видя се, че хранителната сигурност е нежно нещо. Видя се, че не просто не е екологично да караш нещо от другия завършек на света, а и е доста скъпо, посочи министърът. Видя се, че при рецесии не би трябвало да имаме огромно единение, добави той.

Работата занапред стартира. Надявам се за има все по-бързо постоянно държавно управление. За стратегическия проект това е извънредно значимо. Не е най-правилното нещо краткотраен кабинет да взема тежки политически решения, без значение дали са верни или не, сподели още Гечев. И посочи работата на 48-ото Народно събрание.

Народните представители в този парламент безусловно се схванаха на първо четене и одобриха закона за подкрепяне на земеделските производители, който да послужи за законното въвеждане на стратегическия проект, с цел да може всички сектори да се възползват, благодари на депутатите министърът.

Фермерите бяха зарадвани и от Атидже Вели, която им заяви, че е почнала акция в тяхна поддръжка в Европейската комисия.Непримирима съм по 15-годишната тематика за неналичието на директни заплащания и във връзка с изкривяването, което се получава при заплащането на държавните помощи в разнообразни страни, съобщи Атидже Вели.

Предложихме на Европейска комисия да разшири Многогодишната финансова рамка. Отваряйки рамката, настояваме Европейска комисия да изравни заплащанията за българсикте земеделци, заяви евродепутатът от Движение за права и свободи.

Тя упорства пред Европейска комисия до приемането на настоящата многогодишна финансова рамка  България да получава европейски обезщетения за по-ниските директни заплащания. Няма по какъв начин тази неправда да продължава. Европа е общественост на равните благоприятни условия и би трябвало дружно да минем през рецесията, заключи Вели.

Падна Данък добавена стойност за хляба и брашното. В огромните търговски вериги цените на хляба бе понижена с сред 26 и 14 %, съобщи ръководителят на Федерацията на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Това понижение на цените е извънредно сериозна обществена мярка, която ще продължи да работи, тъй като не си представям, че ще има политици, които да качат още веднъж цената на хляба, сподели Кукушева.

Три огромни ограничения в помощ на фермерите показа Движение за права и свободи. Те са обезпечаване на по висока ликвидност за земеделските производители и дофинансиране посредством държавни помощи, с цел да могат българските земеделци да покриват изключителните разноски пред тях. Целта на ограниченията е опазване на родното произвеждане,  заяви зам.-председателят на земеделската комисия в Народното събрание Имрен Мехмедова. Третото решение, което предлага Движение за права и свободи, е осъществяване на осведомителна акция за новостите пред земеделските производители. Те би трябвало да са оптимално осведомени, с цел да получат финансово подкрепяне по всички вероятни интервенции, сподели Мехмедова.

Двоен стандарт към земеделските производители ползва Брюксел. Алармата би Костадин Костадинов, ръководител на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите. В Стратегическия ни проект имаше текстове, преписани от Франция, които са утвърдени за нея. Но, препоръчани от България, на нас не ни ги утвърждават. Мери се с друг критерий. Двоен е стандартът по доста неща от Стратегическия проект. Направо да си го кажем – по условията, възмути се Костадинов.

Дори последния път се принудих да им кажа: а за какво не гледате бели мечки в Португалия? На нас ни постановяваха избрани условия, които не са съобразени със спецификата, съобщи той.

Идея на 3 университета за основаването на взаимен научно-изследователски център за решение на продоволствената сигурност и предварителна защита на заплахите, предложи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. Той показа и концепцията на сътрудниците си към този институт да бъде основана и самостоятелна референтна университетска лаборатория, която да дава вероятност и решения. Ректорът на УХТ акцентира, че тя ще е доста потребна, когато се вземат стратегически или дълготрайни решения, а също така ще сплоти напъните на цялата научна общественост.

Ден след назначението си, новият изпълнителен шеф на Българската организация за сигурност на храните доктор Иван Шиков показа целите си пред агробизнеса.

Днес освен в качеството ми на новоназначен изпълнителен шеф на Българската организацията по сигурност на храните, само че и като ветеринарен доктор, който дълги години обратно във времето е работил в областта на Националната ветеринарно-медицинска работа, по-късно и във към този момент образуваната БАБХ, ви декларирам, че чиновниците от Агенцията сме на своя пост. Знаем своите отговорности, гоним своите отговорности, съобщи доктор Шиков.

Кризите напоследък зачеставят, те не са единствено в Европа и в България. Но редом с това засегнаха и БАБХ. Затова още веднъж декларирам, че ние знаем своята отговорност и се стремим ежедневно да я изпълняваме, увери изпълнителният шеф на БАБХ.

Грижата за сигурността на храната, която доближава до нашата софра, минава през нашия надзор освен на полето, освен във фермата, освен на граничния надзорен пункт, където идват вносните храни от скотски и неживотински генезис, сподели още Иван Шиков.



Форумът приключи с обичайните годишни награди за агросектора. Тази година те бяха за компании, потвърдили, че развиват резистентен бизнес. 10 знакови компании сграбчиха персонално от министър Явор Гечев Оскарите за триумф.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР